Армията потвърди за Мурси, в Египет ликуват (ОБЗОР)

Мурси може да стане обект на съдебно преследване, твърди египетски офицер

Армията потвърди за Мурси, в Египет ликуват (ОБЗОР) | StandartNews.com

Египетската армия потвърди пред "Франс прес", че е задържала президента на Египет Мохамед Мурси. Това съобщи и по-рано днес говорителят на "Мюсюлмански братя" Гехад ел Хадад.

Според висш египетски офицер, чиято самоличност се пази в тайна, Мурси е задържан „превантивно". Той уточнява, че ислямистът може стане обект на съдебно преследване.

Мурси е бил прехвърлен в министерството на отбраната, докато екипът му е задържан във военна сграда. Преди това са държани в клуба на Републиканската гвардия в президентския дворец.
До момента 32 души са загинали при жестоките сблъсъци между противници и привърженици на МУрси, след неговото сваляне. Данните са на местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. В Кайро улиците са пълни с хора, които ликуват за своята победа. Около президентския дворец "Ал Итихадия" близо две хиляди души все още стоят и скандират "Армията и народът са единни". Над президентския дворец кръжат два военни хеликоптера.

Израелското правителство пазеше мълчание за отстраняването на египетския президент Мохамед Мурси от власт. Медии твърдят, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е разпоредил ан министрите си да не правят официални изявления във връзка с кризата в Египет. Израел има подписан мирен договор с египтяните от 1979 година.

„Правителството следи отблизо ситуацията в Египет, но няма предвиждания, тъй като събитията се решават в момента". Това заяви анонимен израелски източник.

„Трябва да се обявяваме против всякакви видове преврати и навсякъде". Това написа министърът на евроингергацията и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш в личната си страница в Туитър по повод преврата в Египет, предаде телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

„Не знаем дали Мохамед Мурси ще се съпротивява на поведението на армията; от съпротивата ще възникне ли гражданска война. Засега няма как да знаем това, но е необходимо да оценим по достойнство поведението на Мохамед Мурси, който не преви врат пред отправения преди два дни ултиматум от армията. Има ли сили и намерение Мурси да се изправи срещу танковете, срещу оръдията. И това не знаем. Ако привържениците на Мурси, армията и противниците на Мурси се конфронтират, ще се пролее кръв. Ето, точно това не може да получи нашето одобрение". Това заяви заместник-генералният председател и говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик заяви по повод ситуацията в Египет.

В Анкара, Турция има засилен дипломатически трафик заради свалянето на Мохамед Мурси. Това предаде Анадолската агенция. Министърът на външните работи Ахмет Давутоглу е спешно е разговарял по телефона с външните министри на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Катар. В дискусията по жицата е направена оценка на тежката ситуация в Египет през последните дни.
В Истанбул и Анкара започнаха протести против военния преврат в Египет. Те са организирани от ислямистки партии и организации. В петък президентът Абдуллах Гюл ще приеме утре посланика на Турция в Кайро Ахмет Йълвъз. Разговорът ще е при закрити врати и ще започне в 14.00 часа.

Напрежението в Египет предизвика спешна декларация на турското външно министерство. Тя бе оповестена в сряда по обяд, преди египетският президент да бъде свален от длъжност. В декларацията пише ясно, че „при всички демокрации се идва на власт и се слиза от власт чрез избори и това е една безспорна универсална истина", цитира Анадолската агенция.

Късно снощи египетската армията свали Мурси. Той е първия демократично избран президент на Египет. За временен държавен глава бе назначен председателя на Конституционния съд Адли Мансур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай