Армията на безработните в САЩ скочи до 33 милиона

26 април до 2 май 3,16 милиона американци са кандидатствали за изплащане на обезщетения

Армията на безработните в САЩ скочи до 33 милиона | StandartNews.com

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ, подадени през последните седем седмици - от 15 март до 2 май - надхвърлиха 33 милиона. Това показват данни, публикувани от Министерството на труда на САЩ, цитирани от БГНЕС.

Според ведомството, от 26 април до 2 май 3,16 милиона американци са кандидатствали за изплащане на подобни обезщетения. Преди експертите очакваха тази цифра да е 3 милиона души. В същото време от 19 до 25 април 3,84 милиона американци са подали молба за изплащане на обезщетение. Преди да се предприемат мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията през март, само няколкостотин хиляди американци подават обезщетения за безработица ежеседмично. Обикновено в страната броят на работните места се увеличава с няколко милиона годишно.

На 8 май ще бъдат публикувани данни за заетостта на американското население за април. Според агенция Асошиейтед прес нивото на безработица за този период може да бъде 20%. Така това ще стане най-високата цифра след Голямата депресия, когато този показател достигна 25%.

Както информира американската компания ADP (Automatic Data Processing), която е специализирана в предоставянето на услуги в областта на набирането на персонал и необходимия за това софтуер, през април броят на работните места в частния сектор в САЩ е намалял с 20,2 милиона.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа на 27 март закон за мерките за икономически стимули в размер на повече от 2 трилиона долара. Те са насочени към преодоляване на последствията от разпространението на коронавируса и осигуряват изплащане на обезщетения за безработица, помощ на болниците, помощ за бизнеса и цели отрасли. Миналата седмица Министерството на търговията съобщи, че БВП на САЩ през първото тримесечие на 2020 г. е паднал за първи път от шест години с 4,8% на година поради ситуацията около пандемията. Американските власти планират да възобновят работата в близко бъдеще на редица бизнеси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай