Арменски опит за саботаж възобнови конфликта в Нагори Карабах

Двете страни са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах

Арменски опит за саботаж възобнови конфликта в Нагори Карабах | StandartNews.com

Сблъсъците между Азербайджан и Армения в оспорвания регион Нагорни Карабах в Южен Кавказ снощи отново се разгоряха, предаде ДПА.

Съобщения в руските новинарски агенции, които се позовават на арменското министерство на отбраната, твърдят, че азербайджанските войски са атакували арменски позиции. 

Азербайджанското министерство на отбраната обаче заяви, че боевете са били предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж.

Двете страни са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах, който исторически е с преобладаващо арменско население, но юридически е бил част от Азербайджан по времето на Съветския съюз, отбелязва ДПА. След разпадането на СССР Нагорни Карабах обяви независимост от Баку под името Република Арцах с подкрепата на Ереван, което предизвика продължила три години война. Войната приключи през 1994 г. с победа на Армения и в продължение на четвърт век Нагорни Карабах на практика беше под арменски контрол, въпреки че статутът му никога не беше международно признат.

След десетилетия на безизходица Азербайджан внезапно си възвърна големи части от Нагорни Карабах във военна кампания през 2020 г., принуждавайки Армения да направи големи териториални отстъпки. Те включваха клауза, ограничаваща арменския достъп до региона до един безопасен коридор, наблюдаван от руски мироопазващи сили. Оттогава обаче прекратяването на огъня беше нарушавано няколко пъти и от двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай