Армения се присъедини към Евразийския съюз

Армения се присъедини към Евразийския съюз  | StandartNews.com

Минск. След месеци на отлагане, Армения официално се присъедини към Евразийския икономически съюз (EEU) на Русия, Беларус и Казахстан в петък.

Армения реши да се присъедини към Евразийския икономически съюз, за да даде нов импулс на развитието на икономиката си, заяви в неделя арменският президент Серж Саркисян след разговори със сръбския си колега Томислав Николич, който е на посещение в Ереван, съобщи ИТАР-ТАСС.

"С движението на стоки, услуги, капитали и работна сила, достъпа до енергоресурси и приемането на единни транспортни решения на евразийското пространство ще се появят нови възможности за повишаване на конкурентоспособността и ефективността на нашата икономика", каза Саркисян.

Той обаче подчерта, че е важно партньорите на страната да знаят, че евразийската интеграция никога няма да бъде противопоставена на диалога с ЕС. "Диалогът продължава и ще продължи, тъй като много от интересите ни съвпадат", добави арменският президент.

Договорът за създаване на Евразийския икономически съюз бе подписан от президентите на Русия, Казахстан и Беларус на 29 май 2014 г. и ще влезе в сила от 1 януари 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай