Армения унищожава културно наследство в Карабах

Руши паметници в хилядолетна история

Армения унищожава културно наследство в Карабах | StandartNews.com

Окупационните сили на Армения в Нагорни Карабах унищожават безценни образци на културно-историческото наследство, издържали хилядолетия изпитания на времето. За това алармира в специална декларация Гюнай Ефендиева, президент на Международната фондация за тюркска култура и наследство. Тези исторически паметници принадлежат не само на Азербайджан, но и на Тюркския свят като цяло, казва Ефендиева. И заявява: „Умишленото унищожаване и разграбване на материални и духовни ценности, както и присвояване и фалшифициране на историята са ясни доказателства за политика на агресия!”.

Ето цялата декларация на Международната фондация за тюркска култура и наследство:

Гюнай Ефендиева, Президент на Международната фондация за тюркска култура и наследство

Международната фондация за тюркска култура и наследство изразява сериозно безпокойство относно състоянието на историческите паметници в и около Нагорни Карабах, които принадлежат не само на Азербайджан, но и на Тюркския свят като цяло.Окупационните сили са унищожили произведения с архитектурна стойност, създадени от нашите предци и по този начин са нанесли непоправима вреда на културната история в глобален мащаб.Умишленото унищожаване и разграбване на материални и духовни ценности, както и присвояване и фалшифициране на историята са ясни доказателства за политика на агресия. "Арменизация" на древни албански християнски църкви и оскверняване на древни мюсюлмани религиозни паметници, унищожаване и изгаряне на гори, богати източници на фауната и флората и груби нарушения на глобалния екологичен баланс, са нехуманните последици от арменската окупация.

Тези паметници са издържали изпитанието на времето, свидетели на войни и природни бедствия, оцелели като ценни примери за културното наследство на човечеството. Въпреки това, агресиите, осъществени през XXI век, са унищожили паметниците, недокоснати от онези хилядолетия; нивелиращи каравани-сараи, древни джамии, медресета и мостове с уникална архитектура в районите, през които минава Големият път на коприната.

Такова безмилостно отношение към вековни произведения на изкуството в окупираните територии е в очевидно противоречие с международното право и конвенции. По този начин окупационната държава е пряко отговорна за актове на вандализъм, извършени на територията на Азербайджан.Международната фондация за тюркска култура и наследство силно осъжда престъпните действия, насочени към унищожаване на историческата история на човечеството и призовава международната общност да се съпротивлява и да повиши глас в знак на протест.Унищожаването на историческото наследство лишава човечеството от безценно, вековно наследство. Призоваваме всички международни организации да се обединят и да накарат Армения да спазва международното право.

Международната тюркска фондация за култура и наследство е готова да си сътрудничат изцяло за тези цели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай