Армения пак нападна Гянджа

Има убити и ранени азербайджанци

Армения пак нападна Гянджа | StandartNews.com

Армения пак нападна Гянджа - вторият по големина град в Азербайджан, който се намира далеч зад фронтовата линия. Въоръжените сили на Армения продължават да атакуват жилищни райони и гражданска инфраструктура, въпреки примирието, което беше сключено в петък в Москва след 10 чака преговори между външните министри на двете страни, осъществени с посредничеството на Русия.

Хуманитарното прекратяване на огъня е в сила 12:00:00 ч. на 10 октомври 2020 г., но Армения го наруши още същия ден, откривайки огън в областите Агдам и Тертер в Азербайджан.

Няколко часа по-късно въоръжените сили на Армения се опитаха да атакуват и в посока Хадрут и Джабраил.

Арменската страна подложи на ракетно нападение град Мингечевир, разположен на 40 км от фронтовата линия, в който се намира и най-големият язовир в Южен Кавказ.

Медицински работник е тежко ранен в резултат на стрелбата от въоръжените сили на Армения на санитарно-медицинско превозно средство, ясно маркирано с бял флаг, прибиращо телата на арменски войници в района на Суговшан.

През нощта на 11 октомври жилищна сграда в централната част на Гянджа, втория по големина град в Азербайджан, разположен на около 40 км от фронтовата линия, бе подложен на ракетно нападение от въоръжените сили на Армения. Ракетата, която удари жилищната сграда, я разруши напълно, а жителите ѝ останаха под развалините. Според предварителната информация
са убити 9 цивилни, включително 4 жени, а други 34, включително 16 жени и непълнолетни, са тежко ранени. Освен това 10 жилищни сгради и над 100 различни съоръжения са сериозно повредени.

Ракетният удар по Гянджа е нанесен от района на Варденис в Армения. Умишлените удари от въоръжените сили на Армения в гъсто населения
град Гянджа от 4 октомври 2020 г. вече причиниха смъртта на 10 и нараняването на 71 цивилни.

Умишленото и систематично нападение над граждански селища и обекти, както и инфраструктура от жизненоважно значение от въоръжените сили на Армения е грубо нарушение на международното хуманитарно право, включително Женевските конвенции от 1949 г. и представлява военно престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай