Арестуваха за шпионаж американски журналист в Русия

Иван Гершкович събирал сведения, представляващи държавна тайна, твърдят властите

Арестуваха за шпионаж американски журналист в Русия | StandartNews.com

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е задържала в град Екатеринбург кореспондента на в. „Уолстрийт джърнъл“ Иван Гершкович по подозрение в шпионаж, предадоха ТАСС и Ройтерс.

„Федералната служба за сигурност на Руската федерация спря противоправна дейност на акредитирания към руското министерство на външните работи кореспондент на московското бюро на американския вестник „Уолстрийт джърнъл“, гражданина на САЩ Гершкович Иван, роден 1991 г., заподозрян в шпионаж в интерес на американското правителство“, съобщи пресцентърът на ФСС.

„Установено е, че Иван Гершкович, действал по поръчение на американската страна, е събирал сведения, представляващи държавна тайна, за дейността на предприятие от руския военнопромишлен комплекс. Чужденецът е бил задържан в Екатеринбург при опит да получи секретна информация“, беше посочено в изявлението.

Дейността на кореспондента на американския в. "Уолстрийт джърнъл", задържан в град Екатеринбург, няма връзка с журналистиката, обяви по-късно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Това, с което се е занимавал в Екатеринбург сътрудникът на американското издание "Уолстрийт джърнъл", няма отношение към журналистиката", написа Захарова в своя канал в "Телеграм".

"За съжаление, това не е първият случай, когато статут "чуждестранен кореспондент", журналистическа виза и акредитация се използват от чужденци в нашата страна за прикриване на дейности, които не са журналистика. Това не е първият известен западняк, който е заловен", заяви Захарова.

"Уолстрийт джърнъл" пък заяви в коментар по имейла за Ройтерс, че "категорично отрича" обвиненията в шпионаж срещу кореспондента си в Русия Иван Гершкович.

"Уолстрийт джърнъл" категорично отрича твърденията на ФСС и настоява за незабавното освобождаване на нашия доверен и отдаден на професията репортер Иван Гершкович. Изразяваме своята солидарност с Иван и семейството му", се казва в позицията на изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай