Априлски ад в Испания! Какво чакат в Гърция

Температурните рекорди може да са големи

Априлски ад в Испания! Какво чакат в Гърция | StandartNews.com

Испания счупи температурния си рекорд за април, предава Би Би Си. Метеорологичната служба на страната отчете 38,7 градуса в Кордоба в 17 часа местно време.

Седмица продължава горещата вълна, като температурите са с между 10 и 15 градуса по-високи от очакваните за този период на годината. 

Март вече влезе в историята като най-сухия месец от две десетилетия. Много водоизточници пресъхват. Властите предупреждават, че априлската жега може да предизвика и горски пожари.

В същото време експертите прогнозират и кошмарни температурите в Гърция това лято. Според професорът по геология Ефтимиос Лека не се изключва вероятността да е най-горещото за всички времена, съобщава "Труд".

„Вероятно ни очаква най-горещото лято. В цял свят перспективите са зловещи. И това се доказва от високите температури в момента в Испания, Франция, а също и в други части на света. Източното Средиземноморие е най-чувствителният регион към тези явления. Това е климатична криза“, каза г-н Лекас пред телевизия Mega.

Според резултатите от изследването се очаква средно повишаване на температурата от 1,5°C в Гърция до 2050 г. и увеличение от 2,5°C до края на 21 век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай