Анкара с план от 9 т. за стопляне с Москва

Анкара с план от 9 т. за стопляне с Москва | StandartNews.com

Анкара е готова с пътна карта от 9 стъпки за връщане към старите взаимоотношения с Москва, замразени след инцидента със сваления руски бомбардировач в края на миналия ноември, съобщиха турските медии. Планът има краен срок за окончателното затопляне 15 декември т.г.

След поздравителните писма на турските държавници до колегите им в Кремъл по повод националния празник на Русия станаха ясни усилията на Турция да направи всичко възможно за връщането на доброто старо време, но Москва още се дърпа, отбелязват проправителствените медии и припомнят. Поради липсата на открито заявено желание на Москва за затопляне на връзките с Анкара кабинетът прецени, че за това е необходим специален екшън план. В рамките на първите 3 месеца до 1 септември трябва да бъдат преодолени щетите в сферата на икономиката, политиката, културата и социалните връзки. От 1 до 15 август се планира нормализиране на двустранните отношения до най-високо ниво. Турски заместник-министри и експерти ще се включват в заседанията на съответните министерства в Москва. В процеса на рестарта ще бъдат активирани контактите с медиите и неправителствените организации, предвижда 4-ата стъпка в плана. Ще се положат усилия с механизмите на публичната дипломация спрямо приятелите и съседите на Турция и Русия, особено в областта на медиите с цел развитие на отношенията. Подчертава се, че вината за кризата е на пилотите от руския бомбардировач, но чрез диалог и дипломатически канали ще бъде постигнато разбирателството.

Специален акцент ще бъде поставен върху традиционните приятелски връзки между двата народа, които са от едно общо семейство, а двете правителства ще работят съвместно за просперитета на страните си. Филмовата индустрия на Турция ще подкрепя дейността на руските си колеги. Анкара предлага и координирани действия с Москва във външната политика за ликвидиране на кризата в Сирия и Близкия изток, както и сформиране на съвместна работна група за затопляне отношенията като цяло. В осъществяването на плана няма да бъде ползвана държава посредник, гласи 9-ата стъпка.

"Нашият президент Реджеп Ердоган показа воля за нормализиране на отношенията, Русия също показа такава воля и това са само първите стъпки. Дипломатическите канали са отворени и скоро ще берем сладките плодове", каза премиерът Бинали Йълдъръм, цитиран от опозиционния "Джумхуриет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай