Анкара обвини Съда на ЕС в политически решения

Анкара обвини Съда на ЕС в политически решения | StandartNews.com

Анкара. Турция определи решението на Съда на Европейския съюз да не допусне безвизов режим за страната като политическо и несправедливо.

Турция определи решението на Съда на Европейския съюз да не допусне безвизов режим за страната като политическо и несправедливо.

В становище до съда турският министър за евроинтеграцията Егемен Багъш пише, че съдът се е поддал на натиск от определени държави и че решението противоречи на принципа за върховенството на закона.

Във вторник съдът реши да отсъди в полза на Германия по делото за допускането на турската гражданка Лейля Еджем Демиркан в страната без виза.

Багъш определи решението като „несправедливо", „политическо" и противоречащо на процеса за либерализация на визовия режим между Брюксел и Анкара, съобщи Hurriyet Daily News. Според него институцията е попаднала под натиска на държавите, които настояват Турция да подпише споразумение за реадмисия на нелегалните емигранти, за да продължат с преговорите за безвизов режим.

„Тази ситуация доведе до подозрения в искреността на тези държави за либерализацията на визовия режим. Трябва да се отбележи, че Турция няма да игнорира позициите им по време на разговорите с Европейската комисия", се казва в становището на турския министър.

„Решението на съда противоречи на принципа за върховенството на закона, една от основните ценности в ЕС", пише още Багъш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай