Англосаксонски нож в гърба на Макрон

Новият военен алианс AUKUS взривява НАТО и ЕС

Англосаксонски нож в гърба на Макрон | StandartNews.com
  • Новият военен алианс AUKUS взривява НАТО и ЕС

Лавина от коментари заля глобалните медии за новата военна триада AUKUS, която включва САЩ, Великобритания и Австралия. Ако изоставим политкоректния наратив, модулиран през глобалната либерална оптика, то може категорично да се заяви, че Пентагонът направи най-доброто възможно за неговата геостратегия. Американците винаги са действали реактивно и без особени сантименти. И този път постъпиха точно така. Близък мой западноевропейски приятел, който е ревностен католик и е работил около 20 години в международните организации, преди години ми казваше: "За да разбереш англосаксонците трябва да ти опиша следната сценка. Ако имаш пред себе си чиния с вкусна храна, англосаксонецът ще седне до теб и ще започне без да ти поиска позволение да се храни от твоето блюдо. Ще яде, ще те гледа в очите и ще ти обяснява колко е полезно, че те подяжда. Нямало да напълнееш, нямало да ядеш вредни храни и всичко друго подобно в този план". Сега още веднъж след създаването на AUKUS се убедих колко е бил прав моя приятел от другия край на Европа.

От военна гледна точка САЩ чрез AUKUS превръщат Австралия в една атомна платформа, която ще бъде жертвана в битката срещу Китай и Русия. Земята на кенгурата е идеална територия за изкопаване на подземни силози за стратегически атомни ракети "земя-земя", които са защитени и могат да бъдат унищожени само от пряко попадение в тях. Военните експерти са наясно, че американците се опитват да подготвят атомен удар срещу Китай от територията на Австралия, Индия и Япония. От друга страна, позитивен допълнителен елемент от обстановката в Австралия е, че гражданската отбрана на страната поради COVID-19 е поставена в бойна кондиция.Предстои през следващите години остро да се противопоставят двата оформящи се блока на ШОС-БРИКС и AUKUS-НАТО. Говори се за ново издание на Студената война, но това не е правилна постановка на въпроса. Сега в света не е налице идеологическата причината за схватка между Варшавския договор и Северноатлантическия съюз. Днешната ситуация е елементарна за разбиране. Двете противоборстващи страни се стремят и имат за цел да контролират световните ресурси. Творението AUKUS е логична еволюция на поредицата от последните събития в света, които бяха режисирани и проведени от държавите, които са били в състава на Британската империя и нейните васали.

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан заяви драматично и по френски артистично: "Това е удар с нож в гърба!" По този начин шефът на Ке ДТОрсе оцени решението на правителството в Канбера да се откаже от договора за строителство на 12 дизелово-електрически подводници, подписан през 2016 г. с френската компания "Навал Груп". Той бе на стойност 56 млрд. долара и за срок от 50 години. Договорът беше най-голямата поръчка за френския ВПК и беше наречен "сделката на века". На 15 юни тази година Скот Морисън, премиер на Австралия, се прегръщаше с Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Френският президент бе убеден, че договорът за построяване на подводници за Канбера е "основа за партньорство и доверителни отношения между двете страни". Нещо повече! "Тази програма, основана на предаването на ноу хау и технологии ще ни свърже през предстоящите десетилетия", мечтаеше унесен Еманюел Макрон. На 15 септември Австралия, Великобритания и САЩ съобщиха публично за създаването на стратегическото партньорство AUKUS, което е фокусирано в Индо-Тихоокеанския регион. С което "сделката на века" между Париж и Канбера се оттече в канализацията. На нейно място се появи новото партньорство. Договорено е строителство на 8 атомни подводници, които да се произведат в САЩ за нуждите на Австралия. Скот Морисън бе категоричен и ясен: "Измени се не нашият подход, измениха се нашите потребности".

Париж беше съвсем съзнателно унижен пред целия свят. Французите бяха изумени от англосаксонското коварство. Франция не бе поканена за участие в новото стратегическо партньорство в Индо-Тихоокеанския регион. Даже министър Жан-Ив льо Дриан научи за появата на AUKUS от CNN. Все пак France dТoutre-mer (френските отвъдморски департаменти и територии) включват Майот, Нова Калейдония, Реюнион и Френска Полинезия, на чиито територии живеят два милиона граждани на Петата френска репулика и са дислоцирани седем хиляди военни. AUKUS се дистанцира рязко от политиката на Париж в Индо-Тихоокеанския регион, която избягва да се намесва в китайско-американската конфронтация. Жозеп Борел, шеф на европейската дипломация, също бе сериозно обиден. Брюксел не е бил информиран предварително за създаването на AUKUS. Така или иначе Париж и Брюксел се оказаха в положението на онези клети афганистанци, които се ловяха за колесниците на излитащите от Кабул американски военни транспортни самолети. Появиха се множество възможни тълкувания на тристранния англосаксонски съюз AUKUS и всички те са верни. В битката срещу Пекин американците пожертваха отношенията в евроатлантическата общност. Сега вече европейците се чудят дали Доналд Тръмп не бе по-добрия вариант за тях от Джо Байдън. Беше груб, но поне искрен.

Военното строителство в Австралия отдавна предполагаше "неочаквания" ход с AUKUS. Австралийските военни есминци клас Hobart се въоръжават с ракети "Томахоук". Влизат на въоръжение ново поколение противокорабни ракети LRASM. Австралийските самолети F-35 ще бъдат оборудвани с ракети "въздух-земя", които ще поразяват цели на разстояние 900 км. Правителството в Канбера не крие, че "ще придобие допълнителни ударни средства с голям обсег на действие и австралийските военни ще имат средства за нанасяне на удари на големи разстояния от въздуха, земята и морето". Отделно австралийците ще разработват съвместно със САЩ хиперзвукови ракети и управляеми ракетни оръжия. На австралийска територия се намира най-големият в света полигон Woomera за тестване на оръжия. По-ясно казано, Австралия е ключова държава в AUKUS, която трябва да сдържа Китай от юг. Но предвид териториалната близост между Русия и Поднебесната, всичко, насочено срещу Пекин, е и срещу Москва.

Предшественик на AUKUS бе създаденият през 2017 г. стратегически диалог между САЩ, Индия, Япония и Австралия, наречен QUAD (Quadrilateral Security Dialogue), нещо като "азиатско НАТО". Официално организацията "съдейства за свободен и открит Индо-Тихоокеански регион". Накратко, QUAD е създаден, за да противодейства на Пекин. Китай счита богатите на природни ресурси Южно-Китайско море и Източно-Китайско море за зони на своето ексклузивно влияние. Англосаксонците оспорват тази китайска позиция. Представител на китайското външно министерство нарече QUAD "закрита клика", чиято дейност е "обречена на провал". Кремъл също е негативно настроен към "азиатското НАТО". Към QUAD се правят опити да бъдат привлечени Южна Корея, Виетнам и Нова Зеландия. Сеул и Ханой са категорични, че няма да участват в проекти в сферата на сигурността. Външното министерство на Индонезия на 17 септември направи изявление, че внимателно разглежда събитията, свързани с AUKUS и е "обезпокоено от регионалната надпревара във въоръжаването". Аналогично изявление последва и от Малайзия. Няма данни, че Индия и Япония са били в течение на проекта за създаване на AUKUS. Според британския център Economist Intelligence Unit, САЩ започват да създават военни бази на територията на Австралия. Те са по-безопасни от тези в Южна Корея, Япония или Тихоокеанските острови.   

Руснаците са абсолютно против това САЩ да изграждат в Азиатско-Тихоокеанския регион мрежи от нови структури с военна проекция, които за разлика от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) не са отворени за диалог с Пекин и Москва. От своя страна Вашингтон се опитва да преформатира Азиатско-Тихоокеанския регион в "Индо-Тихоокеански". С ясната цел да бъдат изключени Русия и Китай. Планетарната битка между Евразийския и Атлантическия геополитически полюси се измества от Европа в Азия. Индо-Тихоокеанското направление е изведено като приоритетно за САЩ от администрацията на Джо Байдън.

Резултатите от AUKUS се усещат от Полша, Прибалтика, Грузия и Украйна. Те стават видимо по-нервни, защото вниманието на Вашингтон се прехвърля от Европа в Азия. Британците се опитват да "мачкат" своите конкуренти в континентална Европа, на първо място Франция и после Германия. След AUKUS французите окончателно са наясно, че британците не ги искат за съюзници. Лондон възлага големи надежди чрез новия англосаксонски стратегически съюз да влезе във висшата геополитическа лига, в която се състезават САЩ, Русия, Индия и Китай. Най-ефективният инструмент на британците за постигане на тази цел е Съдружеството на нациите (Британската общност). Във времето Франция ще бъде принудена да се върне към заветите, оставени от Шарл дьо Гол и да търси близост с континенталната ос Париж-Берлин-Москва-Пекин.Предстои да продължи влошаване на отношенията между Австралия и Китай. Канбера отмени два проекта на китайската инициатива "Един пояс, един път". Китай се отказа от австралийския LNG (втечнен природен газ) и се ориентира към туркменския тръбопроводен природен газ. Предстоят проблеми за австралийската икономика. Над 40% от австралийския експорт е за Китай. Поднебесната престана да консумира австралийско вино на стойност 800 млн. долара годишно. Китайците престанаха да купуват и австралийски ечемик на стойност 1,5 млрд. долара. В Поднебесната забраниха и ограничиха вноса на въглища, памук, морски продукти, мед и дървесина от страната на кенгурата...       

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай