Понеделник,

Американците готвят ракети, за да сдържат Русия

От: Рачо Рачев -
259
Американците готвят ракети, за да сдържат Русия
A
A
A

Съединените щати ще бъдат готови да разположат ракети със среден и по-малък обсег в Европа, ако е необходимо за сдържането на Русия. Това обяви съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О'Брайън, говорейки в Института "Хъдсън" във Вашингтон.

"Ще разположим такива ракети, ако е необходимо, в Европа, за да сдържаме Русия", изтъкна той, цитиран от ТАСС.

По думите му Русия и САЩ ще удължат с една година Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (Нов СТАРТ), ако успеят да разрешат въпроси, свързани с мерките за проверка.

"Направихме предложение на руснаците. И ми се струва, че има напредък на този фронт. Ходих (наскоро) в Женева, срещнах се с моя колега генерал Патрушев (секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, б. р.). Имахме с него много делова среща", отбеляза съветникът на американския държавен глава, коментирайки преговорите за по-нататъшната съдба на Нов СТАРТ.

"Предложихме удължаване на Нов СТАРТ с една година. В същото време и двете страни - Русия и САЩ - се съгласиха да поставят лимит за производството на оръжия през тази година, за да проверят дали това ни дава време да договорим нова, наистина забележителна дългосрочна сделка по контрола над въоръженията с руснаците. Смятам, че се приближаваме към това. Разработваме процедура за проверка за този едногодишен период. Ако успеем да разрешим проблемите с проверката, тогава мисля, че можем да стигнем до сделка. Просто трябва да видим колко сериозно руснаците се отнасят към контрола на въоръженията", коментира Робърт О'Брайън.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички