Американски спецпратеник ще си говори с Русия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да настоява в разговорите да бъде включен и Китай

Американски спецпратеник ще си говори с Русия | StandartNews.com

Администрацията на САЩ се готви да назначи специален пратеник, който да преговаря с Москва за контрол на оръжията. Това съобщи "Политико", като се позова на бивши високопоставени служители.

Според изданието, основната област на дейност на такъв преговарящ трябва да бъде диалог с Руската федерация, но президентът на САЩ Доналд Тръмп може да настоява в тези преговори да бъде включен и Китай.

Според "Политика" докато администрацията на Белия дом не е избрала кандидат за подобна позиция, търсенията продължават от края на миналата 2019 година.

Потенциалните кандидати включват бившия ръководител на делегацията на САЩ за преговори със СССР за Договора за стратегическо намаляване и намаляване на оръжията (START-I), Ричард Бърт, помощник секретар на Министерството на финансите за борба с финансирането на тероризма Маршал Билингсли и Стивън Хадли, помощник на президента Националната сигурност на САЩ при Джордж Буш.

Преди няколко седмици на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео е изпратен списък с възможни кандидати.

Държавният департамент и Съветът за национална сигурност на Белия дом все още не са коментирали тази информация пред ТАСС.

Както обяснява "Политико", търсенето на специален пратеник за преговори за контрол върху оръжията може да забави решението за съдбата на Руско-американския договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (START или START III).

Според мнозина, включително анализатори и асистенти на американските законодатели, Вашингтон няма сериозни планове как да взаимодейства с Руската федерация или Китай при подобни преговори и администрацията на САЩ "изглежда парализирана" по този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай