Американски самолет уби 6 деца в Кабул

Ударът е бил успешен, за да „премахне непосредствената заплаха” за летището в Кабул

Американски самолет уби 6 деца в Кабул | StandartNews.com

Американски безпилотен самолет уби 10 членове на едно семейство, включително шест деца в Кабул, съобщава Би Би Си.

Според Пентагона ударът бил прецизно насочен към автомобил, в който се намирал „поне един човек, свързан с афганистанския клон на групировката „Ислямска държава”.

Най-малкото дете, което е загинало, е двегодишната Сумая, а най-голямото е 12-годишният Фарзад, съобщиха роднини на убитите.

„Това е погрешно, това е брутална атака и се е случило въз основа на грешна информация”, обяви Рамин Юсуфи, роднина на жертвите. „Защо са убили роднините ни? Децата ни? Те бяха толкова изгорени, че не можехме да разпознаем телата им, лицата им”.

Друг роднина, Емал Ахмади, посочва пред Би Би Си, че именно неговата двегодишна дъщеря е била убита при атаката.

Ахмади добави, че той и други членове на семейството са кандидатствали за евакуация в САЩ и са чакали телефонно обаждане, за да отидат на летището.

Един от убитите членове на фамилията, Ахмад Насер, е работил като преводач на армията на САЩ в Афганистан. Други от жертвите са работили за международни организации и са имали визи, позволяващи им влизане в САЩ.

„Не се заблуждавайте, никоя армия на света не работи по-усилено, за да избегне цивилни жертви, отколкото армията на Съединените щати и никой тук не иска да вижда отнемане на невинен живот”, заяви прессекретарят на Пентагона Джон Кърби. „Приемаме го много, много сериозно и когато знаем, че сме причинили загуба на невинен живот при провеждането на нашите операции, не го крием”.

Централното командване на САЩ обяви, че е имало редица „значителни и мощни последващи експлозии” след удара на безпилотния самолет, предполагащи „голямо количество взривни материали, което може да е причинило допълнителни жертви”.

Ударът е бил успешен, за да „премахне непосредствената заплаха” за летището в Кабул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай