Алжир подкрепя Русия чрез съвместни военни учения

Неотдавнашните съвместни военни учения между Алжир и Москва в Бешар, близо до границата с Мароко, предизвикват безпокойство

Алжир подкрепя Русия чрез съвместни военни учения | StandartNews.com
  • Неотдавнашните съвместни военни учения между Алжир и Москва в Бешар, близо до границата с Мароко, предизвикват безпокойство

Русия и Алжир проведоха съвместни военни маневри от 16 ноември до 28 ноември в района на Хамагуир на Бечар в северозападен Алжир, точно над границата с Мароко, което означава, че руската армия провежда дейности на прага на Южна Европа в момент на прокси война между Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и страната, председателствана от Владимир Путин, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

Военните връзки между Алжир и Москва се засилиха през последните месеци с различни военни учения между двете нации и с други държави и продължават да се развиват с последните военни маневри в Бешар, които официално приемат формата на тактическо антитерористично обучение, само на 50 километра от границата с мароканското кралство, което е съсед на Испания и се намира в близост до портата към Южна Европа. Нещо повече, това е символично пространство, защото се намира в бивша база на френската армия на алжирска територия, която е била използвана за разработване на балистични оръжия.

Безпокойствата на Запада и НАТО бяха предизвикани от руското нахлуване в Украйна, постановено от президента Владимир Путин през февруари, и продължиха през тези месеци, докато конфликтът продължаваше. Но безпокойството може да нарасне още повече с присъствието на руски войски пред портите на Южна Европа, докато Русия продължава да тормози източния фронт над Украйна.

Алжир влиза в картината тук като вероятно най-дестабилизиращия елемент от международната загриженост на Русия. Фазата на военно сътрудничество между северноафриканската страна и Русия датира от много минало. През октомври 2021 г. двете страни проведоха съвместни военни учения в Северна Осетия, в които участва алжирски контингент. През септември 2022 г. подразделение от 100 войници от алжирската армия участва в ученията „Восток 2022“ в руския Далечен изток, включващи общо около 50 000 войници, 5000 единици тежко въоръжение, 140 самолета и 60 кораба. Освен това през последните две години редовно се провеждат военноморски учения между руските и алжирските въоръжени сили.

Руско-алжирското сътрудничество е интензивно, последният пример са военните учения в Бешар. Малко преди тези учения ръководителят на Федералната служба за военно и техническо сътрудничество на Русия Дмитрий Чугаев замина за Алжир, където на 10 ноември 2022 г. се срещна с началника на Генералния щаб на Алжирската национална народна армия Саид Ченгриха.

Това посещение консолидира отношенията между двете армии, тъй като се проведе на фона на 120-процентното увеличение на бюджета за отбрана на Алжир от 10 милиарда долара на 23 милиарда до 2023 г., което според мароканските медии превръща района в " буре с барут“. Това също би могло да бъде важна привлекателност за Русия, която може да види Алжир като виден военен партньор и важен източник на доходи, за да може да получи част от този бюджет от продажбата на руски оръжия, доходи, които биха могли да бъдат предназначени за войната кампания в Украйна, както посочиха различни експерти.

Според различни експерти безпокойството е широко разпространено, тъй като ученията в Бешар ще изпратят съобщение от Москва до Запада, че Русия е в състояние да разположи своите сили близо до западните интереси в западното Средиземноморие.

Междувременно руско-алжирското партньорство може да се различава от официалния алжирски дискурс, който се застъпва за необвързаност и неутралитет, тъй като има сътрудничество с държава, която в момента е във война в сърцето на Европа и е изправена пред опозиция и санкции от всякакъв вид от голяма част от Запада и международната общност.

Русия може да използва присъствието си в Алжир, на кратко разстояние от вратата към Южна Европа, като заплаха и демаркационна линия между западната зона на влияние и тази на бившия социалистически клан; тук си струва да припомним, че в епохата на Студената война Алжир беше страна, свързана със Съюза на съветските социалистически републики (СССР), тъй като имаше еднопартийна система, както в комунистическите страни от съветската орбита.

Присъединяването на Алжир към руските позиции се разглежда от различни страни като вредно за геополитическите интереси на Запада. Следователно западните страни трябва да преразгледат своите стратегии и партньорства с Алжир. Северноафриканската страна играе и от двете страни на Атлантическия океан, защото продължава да се възползва от енергийните си договори със Запада, тъй като е основен глобален доставчик на газ, като в същото време продължава да увеличава военното си сътрудничество с Москва.

Ето защо седемнадесет членове на Европейския парламент подновиха дълбоката си загриженост относно нарастващата подкрепа на Алжир за Русия.

В писмо, написано от евродепутатите, адресирано до заместник-председателя на Европейската комисия Жозеп Борел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, те изразиха, че са „дълбоко загрижени“ за „все по-нарастващите“ връзки между Русия и Алжир на фона на кризата в Украйна .

Писмото също така предава „учудването“ на евродепутатите от решението на Алжир да се въздържи от гласуването на резолюции на ООН, осъждащи военните действия на Русия в Украйна.

„Алжир се присъедини към Сирия и 23 други членове в гласуването срещу изключването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека“, предупреди евродепутатът, подчертавайки, че това решение отразява „подкрепата на Алжир за геополитическите стремежи на Москва“.

Припомняйки силния съюз между Алжир и Москва, писмото допълнително осъжда участието на Алжир в екстравагантните му разходи за руско оръжие, припомняйки, че режимът на Алжир е „сред четиримата най-големи купувачи на руско оръжие в света, кулминирайки с повече от 7 милиарда евро оръжия сделка през 2021 г."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай