Албанци пребиха сръбски младеж.

Сърбин бе нападнат от албанци

Албанци пребиха сръбски младеж. | StandartNews.com

Албанци нападнаха младеж от сръбски произход. Младежът  заяви пред Танюг, че трима непознати етнически албанци са го пребили в автомобила му, по пътя между град Грачаница и село Добротин, Централно Косово.

Страхиня Петрович е 21-годишен мъж от сръбски произход живеещ в Грачаница. Той е съобщил за случая в полицията.

По думите му той е тръгнал от Грачаница в неделя около 19 ч. с автомобил със сръбска регистрация КГ (Крагуевац), за да вземе приятелката си, когато черно БМВ е спряло пред него.

„Изпревари ме черно БМВ тройка и спря пред мен. Спрях, като си мислех, че има нужда от помощ или иска нещо да ме попита, когато от колата излезе човек на около 40 години и веднага започна да крещи на албански език и ме удари по главата през прозореца, който бях отворил. Започнах да губя съзнание, но видях, че излязоха още двама и започнаха и те да ме удрят“, разказва Петрович и допълва, че тогава от автомобила са излезли две жени, които са издърпали нападателите от него.

Момчето е намерило местен в Добротин, който му е помогнал.

В полицията са му казали, че ще опитат да открият регистрационния номер на автомобила на нападателите по видеозаписи.

Сръбската правителствена служба за Косово осъди нападението на младежа.

„Показанията на С. П., че трима албанци са го нападнали и са му нанесли множество удари и то когато е паркирал автомобил със сръбска регистрация „КГ“ показва, че мотивът за нападението е етническа нетърпимост и че С. П. е бил пребит, само защото е сърбин“, се посочва в съобщение на службата.

Допълва се, че представители на службата на място са в контакт с нападнатото момче.

„Това нападение добави допълнително притеснение и тревожност в сръбската общност в Централно Косово, която почти ежедневно е изложена на многобройни провокации“, пише още службата.

В съобщението се призовават международните представители да осъдят „това престъпление, провокирано от омраза и етническа нетърпимост“.

„Това е още едно доказателство, че антисръбската пламенна реторика от Прищина води до по-чести нападения над сръбския народ в Косово и Метохия и разпалва междуетническата омраза и нетърпимост, обратно на усилията на Белград за изграждане на мирно съжителство на тези територии“, пише още в съобщението на службата, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай