Албанският премиер с обръщение към македонците

Албанският премиер посочи, че е имал конструктивен диалог с президента на България.

Албанският премиер с обръщение към македонците | StandartNews.com

Албанският премиер Еди Рама заяви днес, че Северна Македония трябва да приеме без никакво колебание новото френско предложение, което е и последното и проправя пътя към започване на преговори за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония, предаде БТА.

На пресконференция след срещата на върха на НАТО, която се състоя в Мадрид, Рама информира за положените усилия за постигане на споразумение, което да проправи пътя към официално започване на преговорите.

"Редовно бях в контакт с френския президент Еманюел Макрон, на когото дължим голяма благодарност, защото той лично следеше този процес в продължение на 48 часа без прекъсване, дори след полунощ си разменяхме съобщения", заяви Рама.

"Според мен новото предложение, което е и последно, е напълно приемливо предложение и правителството, мнозинството, парламентът в Северна Македония трябва да го приемат без колебание. Обществото в Северна Македония трябва да почувства облекчение, защото бе преодоляна задънената улица, като бяха премахнати някои нюанси, които правеха предишното предложение неприемливо", каза Рама.

Албанският премиер посочи, че е имал конструктивен диалог с президента на България.

"Това е много ясно за всички. Ние нямаме проблем с България, нямаме безпокойства от какъвто и да е друг характер, с изключение на притесненията, предизвикани от подхода на България към Северна Македония и превръщането на Северна Македония и Албания в заложници в условията на процес, който можеше да бъде много по-цивилизован и европейски от страна на България. Но всичко това е вече минало и с приключването на прегледа от страна на Северна Македония на последното френско предложение няма какво повече да се добави, що се отнася до България. Надявам се, че надолу по веригата няма да се сблъскаме с други случаи, подобни на случая "България", в други форми, като израз на криворазбрания дух на разширяването", каза Рама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай