Ал Джазира: Жертвите от взривовете в Багдад са над 130

Ал Джазира: Жертвите от взривовете в Багдад са над 130 | StandartNews.com

Жертвите от атентатите в Багдад вече надминават 131, според кувейтската телевизия „Ал Джазира", което се позовава на източници от полицията и болниците. Сред загиналите има и много деца.


Кола-бомба е взривена край ресторант и оживена търговска зона в централния район Карада в ранните часове на неделя. Улицата е била пълна със семейства, които са се разхождали след залез слънце в свещения месец Рамадан, който приключва след няколко дни. Районът е населен предимно със шиити. Източници на телевизията твърдят, че ранените са над 200, а атаката е извърпена с натъпкан с експлозиви камион.


Очаква се броят на загиналите и ранените да се увеличи още, тъй като много човешка тела са затрупани от разрушени сгради. Втора бомба е избухнала по-късно в населен предимно с шиити пазарен район северно от Багдад, при което са загинали още пет души.

Отговорност за атентатите пое Ислямска държава (ИД).

Взривовете, който са сред най-кръвопролитните в Ирак тази година, стават седмица след освобождаването от иракската армия на град Фалуджа от силите на „Ислямска държава". Властите посочват, че градът е използван от „Ислямска държава" за база за нападения в Багдад.

По данни на мисията на ООН в Ирак в резултат на нестихващото насилие през април са загинали 741 души, а още 1374 са пострадали. Най-сложна е обстановката в Багдад, където убитите миналия месец са 232-ма, а ранените са 642.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай