Африка се обединява срещу "Боко Харам"

Африка се обединява срещу "Боко Харам" | StandartNews.com

Ръководителите на страните от Западна Африка обмислят създаването на съвместни военни сили за борба с нигерийската ислямистка групировка "Боко Харам". Това заяви президентът на Гана Джон Махама, цитиран от Ройтерс. Той добави, че този въпрос ще бъде обсъждан на предстоящата следващата седмица среща на върха на регионалната организация ЕКОУАС (ECOWAS), чийто ротационен председател е Гана. По думите на Махама на форума ще бъде поискано съдействието на Африканския съюз за инициативата.

"Нигерия предприема военни действия, а и Камерун се бори с "Боко Харам", но мисля, че вече сме все по-близо до точката, в която трябва да се мисли за регионални или многонационални сили", каза на пресконференция ганайския президент. Той подчерта, че за целта е необходимо разрешението на Африканския съюз.

Африканските страни поискаха подкрепата на ООН, за да започнат военни операции до няколко месеца.

Фанатиците от "Боко Харам" избиват хиляди хора в Нигерия, Камерун и Чад, отвличат деца и ги използват за самоубийствени атентати. Името на групировката в буквален превод значи "западното образование е богохулно". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай