Адвокатка сбъдна мечтата на всяко момиче в Малта

На рождения си ден Роберта Мецола оглави Европарламента

Адвокатка сбъдна мечтата на всяко момиче в Малта | StandartNews.com
  • Дамата от ЕНП промени позицията си за абортите и за Васил Божков
  • На рождения си ден Роберта Мецола оглави Европарламента

Ако в ранния следобед на Атанасовден Бойко Борисов е ликувал, че негова приятелка от ЕНП е вече председател на Европарламента, избързал е. Изпечен адвокат, 43-годишната Роберта Мецола знае как да се пази и от собствените си позиции.

Депутатката от Малта, майка на четирима синове, дълго време бе сред най-яростните противници на абортите. В Малта те са напълно забранени. Но оглавявайки Европарламента, Роберта коригира леко мнението си, обявявайки че то е същото като на институцията. А по въпроса за сексуалното и репродуктивно здраве европарламентът винаги е бил недвусмислен - "тези права да бъдат по-добре защитени".

Новият председател на Европарламента е позната у нас. От времето на протестите срещу Борисов през 2020 г. Тогава Роберта Мецола разбуни духовете, като се обяви в защита на управляващите от ГЕРБ.

Опитвайки се да смекчи критиките срещу Борисов, тя поиска с поправка в резолюцията за България да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в търговия с влияние. И, очевидно визирайки Васил Божков, настоя в документа да фигурира и текст "за известен магнат на казина, туризъм и строежи с 18 повдигнати обвинения, за когото се твърди, че финансира продължаващите протести".

"Отровното трио" се зарече да съди Мецола

заради твърденията й, че протестите са финансирани от Божков и оттеглянето на предложението не закъсня. По-късно от документа паднаха и поправките й за президентските съветници.

Днес Борисов и хората му може да се окажат притеснени, защото битката срещу корупцията е сериозна част от биографията на Мецола. От 2016 до 2017 г. тя беше част от парламентарната анкетна комисия за изпиране на пари, избягване на данъци и укриване на данъци (PANA), която разследваше разкритията на Панамските документи и схемите за избягване на данъци по-широко.

Типичен Козирог Роберта Мецола знае как да отстоява интереса си. Не случайно точно на рождения си ден стана най-младият шеф на ЕП, при това с невиждано мнозинство - 458 гласа, при положение, че 309 й бяха напълно достатъчни. Юристката, която досега бе зам.-шеф на ЕП, бе избрана още на първия от четирите възможни по процедура вота. За поста имаше още трима претенденти, но гласовете за тях останаха твърде скромни, въпреки че кандидатурите им бяха силни. За шведката Алис Бах Кунке от Зелените, гласуваха 101 депутати, за испанката Сира Рего от Левицата - 58. До избора на нов председател се стигна след кончината на Давид Сасоли, чиято памет евродепутатите почеха в понеделник.

Така Мецола стана

третата жена, оглавявала Европейския парламент

Досега само две французойки са били на високия пост Симон Вей, избрана през 1979 г., и Никол Фонтен, оглавила институцията през 1999 година.

Четири големи цели в работата си обяви Мецола. Първата е укрепване на вярата в ЕС. Дамата се зарече да не жали сили в защита на интересите на европейските гражданите и да противодейства на ударите срещу съюза.

Втората цел на Мецола е защита на малцинствата. В речта си пред евродепутатите тя обърна специално внимание на правата на хората с различна полова идентичност.

Във външната си политика председателят на ЕП заяви, че ще защитава Украйна, за Западните Балкани и за обединението на Кипър.

Четвъртата й цел са правата на репортерите. Тя призова ЕС да не позволява никога диктаторите да го разделят, подкрепи разследващите журналисти и почете паметта на Дафне Галиция и Ян Куциак. Мецола става

защитник на разследващата журналистика

след убийството на нейната сънародничка, журналистката Дафне Каруана Галиция. Тогава Роберта бе сред малкото политици, които директно призоваха малтийското правителство да гарантира свободата на медиите и да се бори с корупцията.

Всъщност, строгите правила в ЕС - писани и неписани, изстреляха Мецола към върха.

Социалистите искаха да издигнат за поста Ираче Гарсия-Перес. Но това бе невъзможно. Тя е испанка. А сред петте най-високопоставени позиции в ЕС вече има неин сънародник - върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел. Така избирането на Перес, която събираше огромна подкрепа, сериозно би нарушило баланса в ЕС.

Пътят на Роберта се оказа напълно чист, след като третата по големина група в парламента "Обнови Европа" не издигна кандидат на първия пост. По този начин  малтийката остана на практика без алтернатива.

Мецола е евродепутат от 2013 г., заместник-председател на Европарламента от 2020 г. Консервативната депутатка придоби популярност, замествайки Сасоли, който отсъстваше от залата в продължение на седмици поради заболяването си, отнело накрая живота му.

"Благодаря, скъпи европейски колеги. Първото нещо, което ще сторя като председател на ЕП е

да продължа наследството, оставено ни от Давид Сасоли

Той беше боец. Бореше се за нас и за ЕС, вярваше в силата на Европа. Благодаря ти, Давид!", бяха първите думи на Мецола като шеф.

Мецола е християндемократка. Тя е първият политик от Малта, който заема толкова висок пост в ЕС. По този повод Роберта с гордост казва, че постигнатото от нея ще е пример за всяко малтийско момиче и за всеки, който се осмелява да мечтае. Иска да бъде възприемана като силна жена, която вдъхновява други силни жени.

Пътят й към европейския парламентарен връх обаче не е лек. Два пъти Роберта не успява да стане евродепутат. Но влиза в светлината на прожекторите с факта, че

със съпруга си Уко Мецола се срещат на едни и същи избори

за европарламент от две различни държави членки.

Адвокатката се класира едва през 2013 г., но от този момент бележи бърз възход.

На церемонията по избора на Роберта присъстваха съпругът й Уко и родителите й Рита и Джефри Тедеско Трика. Изключително постижение, което прави всички нас много горди", каза Уко пред "Таймс ъф Малта". И допълни: "Никога не съм си представял, че един ден жена ми ще бъде избрана за председател на институцията, която е толкова важна за всички нас. Това е страхотен момент за ЕС и за Малта и се надявам да има чувство на гордост в цялата страна, защото това е нещо изключително".

"Като третата жена начело на този благороден дом,

вашата упорита работа и решителност са вдъхновение

за всички нас", написа за Мецола шефката на Еврокомисията Фон дер Лайен в Туитър. И обеща: "Ще работим в тясно сътрудничество за възстановяването на ЕС и зелено, дигитално и светло европейско бъдеще".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай