Ад в Украйна! Какво се случва след взривения язовир

Има недостиг на вода в региона

Ад в Украйна! Какво се случва след взривения язовир | StandartNews.com

Смъртоносни наводнения бяха предизвикани от разрушаването на язовира "Нова Каховка" през юни месец в Украйна. Понижи се нивото на водата, която е използвана за охлаждане на реакторите в Запорожската атомна електроцентрала. Tова доведе и до продължаваща криза с водата в региона. Първоначално всичко беше под вода, сега хората страдат от недостига. Журналистът на „Дойче веле” Макс Цандер разказва от Украйна.

В Покровск е късно лято и основната грижа е водата. Доставките на вода в града са на привършване. Градът предоставя известно количество вода, но то не стига за всички. Хора като Ирина Борошнова трябва да се справят сами. Тя ни завежда в дома си. Ирина е учител по математика и физика. Липсата дори на вода за напояване се превръща в екзистенциална заплаха. 

Те са поливали посевите си от язовир „Каховка”. Откакто беше разрушен, той вече не е опция. Похарчили са много средства за сондажи за копаене на кладенец, но могат да си позволят само на дълбочина до 36 метра. Могат да използват водата за нивите, но не и за пиене.

Хората като Ира се чувстват изоставени. В близкия Никопол гражданите разполагат с вода, но имат други тревоги. „Окупираха този град на 3 април 2022 година. Влязоха с войските и стана ясно, че ще ни тероризират“,спомня си Вячеслав Соболев. Той разказа, че градът може да използва каквото е останало от водата в резервоара, но руснаците се опитват да  ги спрат. От време на време те поразяват целта си. „Обстрелът продължава. При помпените станции е дори по-лошо. Стрелят повече, за да ни лишат от вода”, смята Вячеслав. Руснаците оставят жителите на Никопол без вода до възстановяване на подаването.

Областната администрация работи по дълготрайно решение. Полагат се тръби, с които да се свържат водопроводните системи между Никопол и Запорожие. Не съществува подобен план за хората в Покровск. Ирина и съпругът ѝ Володимир засаждат по-малко реколта този сезон, знаейки, че водата ще бъде оскъдна. Украинката планира повече за следващия сезон с надеждата, че новият кладенец ще помогне поне за кратко. Ирина разказва още, че според съселяните ѝ заради липсата на вода вълците пресичат и минават отсреща. Никой не знае дали язовирът ще бъде построен наново. По думите ѝ жителите казват, че ако резервоарът не бъде напълнен отново, ще се наложи да напуснат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай