ДПС прегледа напредъка на Турция за ЕС

 ДПС прегледа напредъка на Турция за ЕС  | StandartNews.com

Докладът на Европейския парламент за напредъка на Турция по пътя към присъединяването на страната към ЕС бе една от основните теми на срещата между евродепутатите от ДПС/АЛДЕ Филиз Хюсменова, Неджми Али и Илхан Кючюк и депутати от Турския парламент. Членове на съвместната парламентарна комисия ЕС-Турция - Ревза Кавакчъ (AKP), Бурхан Каятюрк (AKP) и Али Шенер (CHP) бяха приети от нашите представители в ЕП в Страсбург.

Преговорният процес между ЕС и Турция, като бяха приветствани позитивните стъпки, които са предприети от двете преговарящи страни, са още сред темите, които двете страни обсъдиха, съобщиха от пресцентъра на ДПС. Специално внимание бе обърнато на скорошната визита на комисарите по външна политика Фредерика Могерини и по разширяването Йоханес Хан в Анкара, чиято главна тема на дискусия бяха тясното сътрудничество между Турция и ЕС по проблемите с бежанския поток, прилагането на Общия план за действие по въпроса и напредъка на преговорния процес за присъединяване на Турция към ЕС. Беше обсъдена и предстоящата визова реформа, уточниха още от ДПС.

Евродепутатите от ДПС заявиха, че не подкрепят идеята за безкритичен и лишен от критерии процес на разширяване, но същевременно застават зад един нов подход на стриктно изпълнение на критериите за членство, като Брюксел следва да демонстрира стимули и еднакъв подход по отношение на страните-кандидатки. В тази връзка те бяха категорични, че ДПС ще подкрепя Турция в преговорния процес на присъединяване към ЕС.

По време на срещата не бе пропусната и темата за бежанската криза, както и финансовата подкрепа, която е предвидена за Турция. В Механизма за сътрудничество по отношение на въпроса с бежанците са заложени средства в размер на три милиарда евро, като 500 милиона от тях са от бюджета на ЕС, които трябва да бъдат осигурени през настоящата и следващата година. Останалата част в размер на 2.5 млрд. евро, съгласно решението на Съвета трябва да бъдат предоставени от страните-членки на ЕС. Също така беше уточнено, че тези средства не са за Република Турция, а за бежанците, които се намират на нейната територия. допълват още от пресцентъра на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай