8 страни искат референдум за ЕС

8 страни искат референдум за ЕС | StandartNews.com

Брекзит ще застраши мира в Европа, предупреди Дейвид Камерън

Почти половината европейци искат в страните им да се проведе референдум за членството в ЕС по подобие на Великобритания. Това сочи ново социологическо проучване в осем страни от общността.

Допитването на социологическото бюро "Ипсос-МОРИ" е реализирано между 25 март и 8 април 2016 г. сред повече от 6000 граждани. 45% от анкетираните в Белгия, Германия, Испания, Италия, Полша, Унгария, Франция и Швеция са заявили, че искат свикването на подобен референдум в тяхната страна. Средно една трета пък искат излизане от ЕС при възможност. Делът на онези, които биха гласували страната им да напусне ЕС, варира от 48% за Италия до 22% за Полша.
"Италианците се надяват да получат възможност да гласуват на референдум за членството си в ЕС", отбелязва Боби Дъфи, директор по проучванията в "Ипсос-МОРИ". Това показва, че дори след референдума за "Брекзит" да се запази статуквото, неприятностите за ЕС няма да свършат", коментира той.

В международното проучване са зададени въпроси и за британския референдум. 49% от анкетираните европейци очакват Кралството да напусне ЕС след гласуването на 23 юни. 51 на сто се опасяват, че "Брекзит" ще навреди на икономиката на ЕС, докато 36% са на мнение, че ще ощети британската икономика. Според 48% от анкетираните евентуалното напускане на Великобритания ще доведе до излизането от Общността на други страни членки. 18 на сто застъпват обратното мнение.
Междувременно британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че излизането на страната от ЕС ще застраши мира както на Острова, така и на континента. Камерън припомни, че в миналото Великобритания е съжалявала, че е обръщала гръб на Европа. По думите му ЕС е спомогнал за обединението на страните и поддържането на мира. Камерън задава въпроса дали рискът от напускане на ЕС си струва. "Изолационизмът никога не е служил добре на тази страна", посочва британският премиер.

Британският премиер добави и че ако ЕС дърпа назад Великобритания, той щеше да бъде първият, който да поиска излизането от Съюза.

Камерън обвини и тези, които искат напускането на ЕС да стане реалност, в "небивала безотговорност".

Австрийският канцлер хвърли оставка

Австрийският канцлер Вернер Файман подаде оставка като ръководител на коалиционното правителство и лидер на Австрийската социалдемократическа партия (АСДП), съобщиха световните агенции. На пресконференция след заседанието на партийното ръководство днес Файман обяснил, че решил да се оттегли, защото вече няма пълната подкрепа сред съпартийците си.

"Правителството има нужда от нов старт. Австрия се нуждае от канцлер, който получава подкрепата на партията си", пояснил Файман. "Подавам оставка в името на Австрия и съм изключително благодарен, че имах възможност да служа на страната си", добавил канцлерът.

Файман бил подложен на натиск от страна на профсъюзни дейци и членове на младежкото крило на АСДП заради твърдата му позиция по законите за предоставяне на убежище и поради слабото представяне на партията му на президентските избори преди две седмици.

ЕС търси план Б за мигрантите

Страните членки на ЕС обсъждат възможни алтернативи на споразумението с Турция за бежанците от страх, че сделката с Анкара може да се провали. Това пише германският в. "Билд", като се позовава на свои източници.
По-конкретно, разглежда се вариант, при който да бъдат създадени центрове за прием и регистрация на мигранти на гръцки острови, ако турското правителство не предприеме съответните мерки по предотвратяване притока на мигранти към Европа. Планира се преустановяване на фериботните услуги до континенталната част на Гърция. Тези мигранти, които не получат бежански статут в ЕС, ще бъдат депортирани директно в родните им държави. В допълнение ЕС може да спре обещаната на Турция финансова помощ за бежанците и вместо това да отпусне допълнително финансиране за Гърция.

Словашки граничари простреляха бежанка

Словашки граничари са простреляли сирийска бежанка в района на границата с Унгария, след като автомобилът, в който пътувала жената, отказал да спре за проверка, съобщи Ройтерс. За инцидента официално съобщиха и местните власти.
В нощта срещу понеделник от Унгария към Словакия се опитала да премине група от 4 коли. Три от тях се подчинили на заповедта на граничарите да спрат за проверка, но четвъртата не спряла. Тогава граничарите произвели предупредителни изстрели и заради продължилото неподчинение открили огън по автомобила.

От куршумите е ранена жена, за която се съобщава, че е от сирийски произход и е на около 26 г. Тя е претърпяла операция, за да бъда изваден куршум от гърба й. Проверяващите са открили, че други двама мигранти страдат от дехидратация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай