8 минути агония в небето (ОБЗОР)

8 минути агония в небето (ОБЗОР) | StandartNews.com

Самолет със 150 души се разби в Алпите, без да подаде SOS

8 минути агония в небето. Това са последните мигове за 150-те души на борда на "Еърбъс" 320, който се разби във Френските Алпи.

Самолетът на "Джърмануингс" е извършвал полет от Барселона до Дюселдорф. Близо час след излитането авиодиспечерите загубили връзката с екипажа. Самолетът е започнал да пада и се е разбил в скала на 2700 м надморска височина, на 100 км от Ница. Еърбъсът е летял към смъртта цели 8 минути, заяви шефът на "Джърмануингс" Томас Винкелман. Остава загадка защо не е изпратен сигнал за бедствие от пилотите. Загинали са 144 пътници и 6-членен екипаж, чийто командир е имал 10-годишен стаж. Пасажерите са испанци, германци и турци. Не може да бъде изключена нито една хипотеза за катастрофата, заяви френският премиер Манюел Валс. Засега се отхвърля версията за терористичен акт, най-много са съмненията за обледеняване на сензорите, което довело до отказ на компютрите на борда.

Цял клас ученици загина в ада над Алпите

Обледяване на сензорите може да е повредило компютрите на самолета

Очевидци чули силна експлозия и видели изтребители

Полет на самолет "Еърбъс" А320 от Барселона до Дюселдорф завърши фатално във Френските Алпи. Машината на нискотарифната компания на "Луфтханза" "Джърмануингс" със 150 души се разби в труднодостъпен планински района на около 100 км от град Ница. Всички на борда, сред които 144 пътници и шестима души екипаж, се смятат за загинали. Сред загиналите са 45 испанци, сред тях две бебета, както и цял клас от 16 германски ученици, които били на обмен в Испания. Общият брой на загиналите германци се предполага, че е 67 души, а на борда вероятно е имало и 37 турски граждани. До края на деня във вторник нямаше информация за българи в катастрофиралия самолет.

Не е ясно какво точно е довело до разбиването на машината, чиито останки бяха разпръснати на разстояние от 100 декара. Първоначално бе съобщено, че пилотите са подали сигнал за тревога и са поискали извънредно кацане минути преди да се разбият, пише "Дейли мейл". По-късно обаче авиационните власти отрекоха да е подаван подобен сигнал.

"Самолетът не е сигнализирал за проблем. Наземният контрол обаче загубил връзка с него, а бързото спускане на машината накарало диспечерите да алармират за извънредна ситуация", заяви говорител на френските власти. Самолетът е излетял от Барселона в 9.55 ч. местно време. Изчезнал е от екраните на радарите в 10.39 ч. Изпълнителният директор на "Джърмануингс" Томас Винкелман заяви, че самолетът започнал да се снижава в 10,45 часа, след като достигнал височина от 11500 метра. Падането продължило осем минути, посочи Винкелман пред репортери в Кьолн. Връзката с радарните и авиодиспечерските служби е прекъснала в 10,53 ч. Очевидци в района разказаха, че са чули силна експлозия като от динамит, след което са видели над района да прелитат изтребители. Според някои френски медии изтребител и хеликоптер са били изпратени след самолета, след като наземният контрол загубил контакт с машината. Въпреки че версията за тероризъм бе първоначално отхвърлена, френският премиер Манюел Валс заяви, че се работи по всички версии. Според някои експерти рязкото падане на самолета може да означава, че пилотите са загубили съзнание. Според "Шпигел" възможно е причината да е обледяване на сензорите, подари което компютърната система е подавала грешни сигнали до пилотите. Версията за лошо време е малко вероятна, тъй като условията са били благоприятни.

Отломките от самолета са се разпръснали в голям радиус. Това заяви пред АП Жилбер Сован, председател на Генералния съвет на френския департамент Алп дьо От Прованс. По думите му "всичко се е пулверизирало", като най-големите отломки са с размера на малък автомобил. Сован добави, че по земя няма достъп до мястото на сблъсъка, но отгоре хеликоптери събират информация, а в района име 500 жандармеристи и пожарникари. Според първите официални изявления на френската жандармерия, базиращи се на огледа, извършен от първата група, стигнала до мястото на катастрофата, самолетът не се е взривил във въздуха, а се е забил с огромна скорост в планински скали. Вчера бе намерена и първата черна кутия. На мястото, където е станал удара със земята работеха само няколко души, спуснати с лебедка от хеликоптер при влошени метеорологични условия.

В злополечния самолет е пътувал цял клас от 16 десетокласници и две учителки от гимназията "Крал Йозеф" в германския град Халерн ам Зее. Те били на обмен в Испания в рамките на езиков курс. Сред пътниците имало и много туристи, завръщащи се от Палма де Майорка.

 

Меркел, Оланд и Рахой отиват на лобното място

Германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и испанският премиер Мариано Рахой ще пристигнат днес на мястото, където се разби еърбъсът, съобщи испанската агенция ЕФЕ. Заради катастрофата, при която загинаха 150 души, испанският крал Фелипе VI отмени тридневната си визита във Франция, която трябваше да започне вчера. Той кацна в Париж със съпругата си, кралица Летисия, и още там научи трагичната вест от френския премиер Мануел Валс, а след това, в Елисейския дворец, научи подробности от френския държавен глава Франсоа Оланд, който прояви пълно разбиране за отмяната на посещението и изрази готовност за пълна подкрепа. "Трагедията ни изпълни с огромна болка", заяви Меркел, която направи кратко изявление пред журналисти в Берлин, в което посочи, че ще отпътува за Френските Алпи. И добави, че "не е момента" да се правят спекулации за причините за катастрофата. "Франция, Испания и Германия ще работим заедно и ще си помагаме по всякакви възможни начини", увери Меркел. Рахой бе на посещение в Страната на баските, но реши веднага да се върне в Мадрид, където оглави свикан от него кризисен щаб в кабинета му. Испанският Конгрес пък реши да отложи предвидения за днес парламентарен контрол, по време на който Рахой трябваше да отговаря на въпроси. Двете основни партии - Народната партия и Социалистическата работническа партия на Испания отмениха всички планирани мероприятия, голяма част от тях свързани с предизборната кампания за кмет на Мадрид.

"Еърбъсите" под лупа след инцидент преди месеци

Акциите на "Луфтханза" тръгнаха надолу

Преди четири месеца друг самолет на "Луфтханза" попаднал в опасност и започнал да пада безконтролно, съобщи "Дейли мейл". Това накарало Европейската агенция за авиационна безопасност да отправи спешно предупреждение за сигурност. Инцидентът станал с Еърбъс А321 на "Луфтханза", започнал неконтролируемо да се спуска над Памплона в Испания, преди да успее да възстанови нормалното си летене. Предупреждението на европейската агенция се отнасяло до Еърбъс А318, 319, А 320, какъвто се разби във вторник, и А321.

Междувременно пет минути след катастрофата акциите на "Еърбъс Груп" спаднаха с 2% до 59,14 евро в Париж. Акциите на "Луфтханза", която е собственик на нискобюджетната "Джърмънуингс", също се сринаха с повече от 5% до 13,07 евро във Франкфурт. Първоначалните доклади за трагедията повлияха на стойността на акциите и на други компании.

"Джърмънуингс" днес е нискотарифна авиокомпания, която е дъщерно дружество на германския превозвач "Луфтханза" и е брандирана през 2002 г. Историята на компанията започва през 1997 г., когато е била известна като "Юроуингс". Основните хъбове на авиокомпанията са летище Кьолн-Бон, летище Щутгарт, летище Хамбург, летище Тегел в Берлин и летище Дюселдорф с допълнителни бази в Хановер и Дортмунд. "Луфтханза" обяви, че нискобюджетният превозвач се връща към корените си и ще бъде ребрандиран отново като "Юроуингс" през есента на тази година. "Джърмънуингс" притежава общо 81 самолети средно на около 9,2 години, които летят до 86 дестинации по целия свят. В историята на компанията не е имало такава фатална катастрофа до нещастният инцидент във Френските Алпи вчера. Първият полет на Еърбъс А320 е осъществен през 1987 г. в Тулуза и е гледан от принц Чарлз и покойната принцеса Даяна, които са били гости на тогавашния френски премиер Жак Ширак.

Борисов поднесе съболезнования

С болка и прискърбие научих за трагичния авиоинцидент над Френските Алпи, при който 150 души загубиха живота си. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който изрази своите най-искрени съболезнования, дълбоко съчувствие и съпричастност към скръбта на семействата на загиналите.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователни писма до краля на Испания Фелипе VI и до президента на Германия Йоахим Гаук. "С дълбоко прискърбие посрещнах вестта за многобройните човешки жертви в резултат на трагичния инцидент. Дълбоко съчувстваме за тази тежка загуба", пише президентът.

"Заедно с вас българският народ скърби за жертвите, загинали при злощастния полет", написа председателят на Народното събрание Цецка Цачева на своите колеги в Испания и Германия.

Пилотът имал 10-годишен опит

Пилотът на самолета ковчег е бил опитен, с 10 години стаж и 6000 летателни часа. Това каза на пресконференция говорителят на "Джърмънуингс" Томас Финкелман. Той отхвърли спекулациите, че възрастта на самолета може да има общо с катастрофата. Машината, произведена през 1990 г. и на служба от 1991 г. завчера е преминала рутинен технически преглед в Дюселдорф. А за последно е преминал пълен технически преглед през лятото на 2013 г. Вчера в изданието Форумнюз се появи непотвърдени информации и че самолетът е имал престой в сервиза на Луфтханза в София и че е преминал преглед там.

Междувременно говорител на френската полиция съобщи, че на жандармерията ще са й нужни поне няколко дни, за да прибере телата на жертвите, а чак след това да започне да събира отломките заради труднодостъпния терен, до който няма пътища и може да се стигне само с хеликоптер.

Катастрофиралият във Франция самолет А320 на "Джърмънуингс", преди да излети от Барселона за Дюселдорф, е бил задържан половин час, съобщи в. "Билд". Причините за забавянето не се уточняват. Полет 4U9525 трябвало да излети в 9,35 местно време, но потеглил в 10,01. Трябвало да се приземи в Германия в 11,55 ч. В същото време компанията смени логото си в социалните мрежи, като цветовете му сега са черно и сиво в памет на загиналите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай