7 българи на борда на запалилия се ферибот

7 българи на борда на запалилия се ферибот | StandartNews.com

Атина. На борда на горящия ферибот край гръцките брегове има седем българи - петима мъже и две жени, съобщи Нова ТВ. Те не са се обадили в посолството в Атина. "Засега няма постъпила информация за български граждани на ферибота „Норман Атлантик", казаха от пресцентъра на външно министерство. "Посолството ни в Атина е в постоянна връзка с гръцките власти, следим ситуацията", посочиха от МВнР.

Седем български имена фигурират в разпространен от гръцката страна списък на пътниците на горящия ферибот "Норман Атлантик", предаде вестник "Вима". Списъкът включва един румънец, двама руснаци, шестима австрийци, двама унгарци, 10 швейцарци, един хърватин, осем грузинци, петима сирийци, един швед, един канадец, двама украинци, един египтянин, 18 немци, 54 турци, двама афганистанци, 22 албанци, един малтиец, трима македонци, двама британци, 22 италианци, трима холандци, трима белгийци, деветима французи, двама иракчани и 234 гърци. Екипажът е съставен от 22 италианци и 34 гърци. 

Според данните, цитирани от Нова ТВ, на борда на горящия край гръцките брегове ферибот „Норман Атлантик" е имало 478 души - 422 пътници и 56 души екипаж.

Корабът се е намирал край остров Корфу в Адриатическо море, когато е избухнал пожарът, предадоха АФП и ТАСС. Частната телевизия Мега съобщи, че огънят е тръгнал от гаражното отделение на кораба и бързо се е разпространил.

Въпреки силните ветрове продължава операцията за спасяване на 478-те пътници и членове на екипажа на ферибота "Норман Атлантик".

Засега не се съобщава за нито една жертва, макар спасяването да става при особено трудни и сложни условия с ветрове, достигащи 10-а степен по 12-степенната скала на Бофорт, уточнява гръцкото министерство на морския транспорт.

Операцията се ръководи от италианския кораб "Еуропа". Още няколко кораба са отговорили на сигнала за бедствие на "Норман Атлантик" и в момента са го заобиколили. Вече 55 пътници са прехвърлени на друг кораб - "Духът на Пирея", а 150 се намират в спасителни лодки, съобщава БГНЕС.

Според гръцкия канал Скай, корабът е неуправляем и се носи към албанските брегове. Гръцките телевизионни канали цитират италиански средства за масова информация, които предават, че пожарът на "Норман Атлантик" е овладян, а огънят продължава само на пета палуба. Според информация на италианската телевизия Rai всички пристанища в източна Италия, включително Бари, Бриндизи и Санта Мария ди Леука, са в готовност, за да приемат спасените от ферибота.

Италианският кораб „Европа" се отправи по-рано към мястото на инцидента, за да се включи в спасителните операции. От своя страна, италианският флот съобщи, че е изпратил хеликоптер от базата си в Гроталие, Южна Италия, както и че два хеликоптера са в готовност да излетят от град Катания в Сицилия.

Седем товарни кораба са се притекли на помощ на горящия край бреговете на Гърция италиански ферибот „Норман Атлантик". По този начин корабите предпазват ферибота от вълните, за да улеснят евакуацията на хората. В района на бедствието има буря, като силата на вятъра достига 7-8 бала по скалата на Бофорт. Според местните медии пожарът е обхванал цялата кърма на кораба.

Пътниците, които са изведени на горната палуба, съобщават, че подметките им са започнали да се разтопяват. Хората са се отказали да използват индивидуалните спасителни средства заради огромните вълни. Пред тв канала Мега специалисти казват, че не е възможно да пожарът да бъде изгасен.

Плавателният съд е подал сигнал за бедствие на около 33 морски мили от гръцкия остров Отонои и на 44 мили северозападно от остров Корфу. В гаражната част, откъдето е тръгнал пожарът, са паркирани 125 товарни автомобила, 84 леки коли и три автобуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай