Понеделник,

61% от сънародниците ни на Острова са със статут на уседналост

От: Стандарт -
A
A
A

70 600 български граждани, или 61 процента от живеещите във Великобритания наши сънародници вече са получили статут на уседналост, който ще гарантира правата им като европейски граждани и след Брекзит на 31 октомври. Отхвърлените искания за получаване на този статут са едва 20. Официалните данни от британското вътрешно министерство бяха съобщени на извънреден брифинг в българското Министерство на външните работи, след като по-рано днес от БСП разкритикува правителството, че не прави достатъчно, за да защити интереса на българските граждани, в случай че Великобритания напусне Евросъюза без споразумение.

Заместник външният министър Георг Георгиев съобщи, че до края на годината предстои провеждането още на 15 информационни срещи с българите на Острова, както и че има готовност при Брекзит без сделка за изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.

„На първо място сме по брой вече получили статут на уседналост българи, съотнесено към общия брой на сънародниците ни във Великобритания. Струва ми се, че това е резултат от една добре свършена работа, с което се надявам, че ще бъдат развенчани много заигравки от вътрешнополитически характер“, каза той.

„Призивът ни към българите е наистина по най-бърз начин да се информират за начините, по които се прави тази регистрация за статут, така че да добият своя статут за уседналост в Кралството, защото в противен случай могат да се сблъскат с някои непредвидени обстоятелства, които биха могли да настъпят. Виждате, че ситуацията се променя доста динамично“, добави Георг Георгиев.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички