6000 с белезници в нощта на Ердоган (ОБЗОР)

6000 с белезници в нощта на Ердоган (ОБЗОР) | StandartNews.com

Сеч и във висшето ръководство на страната

Близо 6000 арестувани напълниха килиите в нощта след потушаването на метежа в Турция. Президентът Ердоган изпълни заканата си да бъде безпощаден към превратаджиите. Освен близо 3000 войници и офицери вече са задържани и 34 генерали. Сред тях са двама командири на армии, както и Бекир Ван, началник на ВВС базата в Инджирлик, от която НАТО бомбардира "Ислямска държава". Арестуван бе и главният военен съветник на турския президент Али Язъджъ. Неочаквано започна и лов на магистрати, обвинени в симпатии към метежниците. Килиите напълниха 2745 съдии и прокурори в цяла Турция.

"Ще продължим прочистването на вируса на метежа от всички институции, защото като рак той се е вклинил навсякъде в държавата", каза Ердоган по време на погребението на загинали при сблъсъците в петък вечер.

"Голямата чистка продължава и в момента. Има близо 6000 задържани и броят им ще надхвърли 6000", цитира Анадолската агенция изявление на правосъдния министър Бекир Боздаг за операцията, засегнала преди всичко военните и магистратите. В събота турското правителство обяви ареста на близо 3000 военнослужещи за ролята им в предприетия в късно в петък опит да бъде свален режимът - опит, който се провали в събота след нощ на сблъсъци, довели до смъртта на най-малко 256 души в Истанбул и Анкара.

"Ще продължим прочистването на вируса от всички държавни институции, защото този вирус се е разпространил навсякъде. За съжаление като рак този вирус се е вклинил в държавата", каза вчера Ердоган по време на погребението на част от загиналите при сблъсъците в петък вечерта.

Над 500 съдии и прокурори са били арестувани вчера, съобщиха турските медии. Ден по-рано близо 3000 магистрати бяха отстранени от длъжност. Анадолската агенция съобщи, че заповеди за арест са издадени срещу 2745 съдии и прокурори в цяла Турция, а броят на задържаните е неясен. Според агенция Доган 44 съдии и прокурори са задържани в събота вечер в град Кония и 92-ма в Газиантеп. Арестуваните лица са обвинени във връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетулах Гюлен. Уволнени бяха петима членове на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, а за арест се издирват 140 съдии от Върховния касационен съд. В съботната вечер е арестуван и съдия Алпарслан Алтан, един от 17-те членове на Конституционния съд, съобщи БТА, позовавайки се на турските медии.

С пълна сила продължава и разчистването в редиците на армията. Според телевизия НТВ в ареста са вече 34 генерали. Това са преди всичко емблематични фигури в турските въоръжени сили като Ердал Йозтюрк, командващ трета армия, и Адем Худути, командващ втора армия. Рано сутринта в неделя в град Денизли, западната част на страната, е бил арестуван командирът на гарнизона Йозхан Йозбакир заедно с 51 войници, предаде Анадолската агенция. В ареста е и генерал Бекир Еркан Ван, шефът на ВВС базата "Инджирлик", от която се извършват бомбардировките срещу "Ислямска държава" в Сирия. Базата бе затворена за няколко часа в събота, а според медиите и там е имало планове за въстание, но били осуетени. Според източници на Анкара властите са се съмнявали, че базата е била използвана за зареждане на изтребители, използвани от пучистите. Заедно с генерала са били задържани още най-малко 10 войници в базата, съобщава Би Би Си. Други над 50 висши военни са били закопчани днес в западната провинция Денизли. Сред задържаните е генерал Камил Йозбакир, командир на 11-а командна бригада.

Към 16.30 часа днес турските военни сили разпространиха изявление, с което официално обявиха опита за преврат в страната за приключил.

Дадоха на съд дезертьорите в Гърция

Осмината участници в опита за преврат в Турция, които пристигнаха в Гърция с военен хеликоптер и поискаха политическо убежище, са били изправени пред прокурор в северния град Александруполис вчера, съобщи Ройтерс.

Мъжете кацнаха в града в събота и поискаха политическо убежище. Адвокатът, който представлява четирима от тях, заяви, че те се страхуват за живота си, ако се върнат в страната си. Турция настоява те да бъдат екстрадирани, за да отговарят за участието си във военния преврат.

Съпроводени от полицаи, мъжете влязоха в съда с белезници, прикривайки лицата си. Очаква се бързо след официалното решение на прокурора да започне процедурата по екстрадицията им, пише БТА. Агенцията отбелязва, че за разглеждането на искането за убежище властите в Гърция имат осем денонощия и още около седмица за уреждането на въпроса за екстрадиция. По-рано гръцкият премиер Алексис Ципрас увери турския президент Реджеп Ердоган, че исканията за убежище ще бъдат разгледани "бързо", при "абсолютно спазване" на разпоредбите на международното законодателство и споразуменията за правата на човека.

БТА цитира турската телевизия Хабертюрк, според която срещу мъжете са повдигнати обвинения за незаконно пресичане на държавната граница и "опит да бъдат застрашени приятелските връзки между двете страни".

В събота вечер Турция си прибра хеликоптера, с който дезертьорите пристигнаха в Гърция. За целта е бил изпратен друг военен хеликоптер с допълнителен екипаж, който да прибере машината.

Десетки хиляди ликуват с песни и танци в Турция

Демонстрации срещу неуспешния метеж се проведоха в Париж, Брюксел, Берлин и Лондон

Десетки хиляди души се събраха онази вечер на главния площад на Истанбул - "Таксим", на митинг в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган и действащото правителство, съобщи пратеникът на руската РИА Новости. Подобни прояви имаше и в други градове в страната, а също така в Париж, Брюксел и Лондон. Проявите продължиха до ранните часове на неделя.
На митинга в Истанбул привържениците на Ердоган подеха песни, просляващи турския лидер и водената от него политика, освен това изпълниха няколко национални танца, уточнява агенцията. Част от хората също така организираха импровизирано шествие с автомобили по улиците на Истанбул, като развяваха националния флаг. Акцията премина при спокойна обстановка, без никакво присъствие на полиция и военни. Не се съобщава за никакви инциденти. Някои медии твърдят, че на "Таксим" за първи път се е чуло по време на политически митинг да се скандира "Аллах Акбар". Съобщава се, че в нощта на опита за преврат, след призива на Ердоган към хората да излязат по улиците, изразът бил повтарян минаретата на някои джамиите.

В столицата Анкара хиляди се събраха на площад "Кисикли", за да протестират срещу опита за преврат, и скандираха лозунги срещу метежа. Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в града още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, съобщи Ройтерс. Протестиращите се зарекоха, че ще останат, докато официалните представители не им кажат да си вървят по домовете. В Измир митингът се проведе на площад "Конак". "Хората излязоха на мирни демонстрации. По-голяма част от бяха настроени позитивно. Благодарение на това успяхме да избегнем нежелани последствия", коментира полицейски служител.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция излезли на улицата и в редица градове в Европа. Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж. В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч. Хиляди се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за преврат. В Лондон също се събраха стотици протестиращи, като освен турски имигранти се включиха сирийци, египтяни и пакистанци, дошли да покажат подкрепата си към турския народ, посочва агенцията. В. "Хюриет Дейли Нюз" пък пише, че протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, се събрали пред резиденцията на Гюлен в щата Пенсилвания.

За днес бяха предвидени още митинги в подкрепа на Ердоган в Истанбул и Анкара, хората се запасяваха с турския национален флаг.

"Блумбърг": Тежко бъдеще за икономиката

Опитът за военен преврат в Турция може да доведе до дълга икономическа криза в страната, съобщи американската агенция "Блумбърг", като се позовава на експерти.

Политическата нестабилност ще бъде истинска катастрофа за Турция, която финансира голяма част от всичките си операции за сметка на чуждестранни инвестиции. Според анализатори тази година дефицитът в бюджета на страната ще се увеличи до 4,5% от БВП, отбелязва агенцията. Независимо от това как Анкара реши настоящите политически проблеми, фондовият пазар на страната рискува да загуби до 20%, отбелязва експертът по развиващите се пазари на лондонската консултантска компания Ecstrat Емад Мостак. Освен това ситуацията на турския пазар може да се превърне в катализатор за общ спад на пазарите в развиващите се страни, подчертава той. На фона на събитията в петък турската лира загуби 4,6% от стойността си спрямо щатския долар - до 3,0157 за $1. Това е рекорд за последните 8 години, посочва агенцията.

На друго мнение обаче са в Турция. След опита за преврат страната стана още по-силна, няма никаква заплаха за макроикономическите й основи, заяви вицепрезидентът Мехмет Шимшек. "Днес ще проведа телеконференция с най-големите ни инвеститори. Страната се връща към нормалния си живот. Макроикономическите ни основи за стабилни. Предприемаме всички необходими мерки, станахме още по-силни с подкрепата на народа ни", написа той в официалния си профил в Туитър.

Турските авиолинии отмениха 200 полета

Турската авиокомпания "Търкиш еърлайнс" обяви, че е отменила 196 вътрешни и международни полети към и от Истанбул заради промените в графика на въздушния трафик, възникнали при опита за преврат в нощта срещу събота, съобщи АП. Отменени са полети, планирани за неделя и понеделник. Летището възобнови работа в събота, но натрупалите се неосъществени полети задръстиха графика на главното международно летище "Ататюрк" в Истанбул.

Междувременно американската федерална авиационна администрация преустанови всички полети до летищата в Истанбул и Анкара. Всички самолети, независимо от коя страна са, не може да летят до САЩ от Турция директно или през трета страна.

Падна главата на съветник на Ердоган

Главният военен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - Али Язъджъ, е задържан във връзка с опита за преврат в Турция, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Задържан е и главният военен съветник на единайсетия турски президент Абдуллах Гюл - Исмаил Гюнешер.
Али Язъджъ е полковник, който следва неотлъчно президента навсякъде, разказаха турските медии. Той обаче не заминал с него за Мармарис в дните преди атаката. Предполага се, че Язъджъ е подмогнал отвличането на главния секретар на кабинета на Ердоган - Фахри Касърга.

Язъджъ се оказа свързан и с България. Преди да стане aide-de-camp на Ердоган, полковникът е бил военно аташе в посолството в София. В периода 2012 г. - 2015 г. той е живеел у нас заедно със съпругата си Сейхан.

Президентът плака на погребение

Турска телевизия излъчи кадри как държавният глава Реджеп Ердоган избухва в сълзи по време на погребението на негов стар приятел, убит при опита за държавен преврат в петък вечер.
Ерол Олчак и 16-годишният му син са били застреляни на Босфорския мост при петъчния опит за пуч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай