60 000 паунда на търг за книга на Хари Потър

Книгата, едно от само 500 отпечатани първи издания с твърди корици

60 000 паунда на търг за книга на Хари Потър | StandartNews.com

Първото издание на книгата за Хари Потър, с което баща преподаваше на децата си на английски, спечели 60 000 британски лири на търг, предаде BBC.

Първоначално рядкото копие на „Хари Потър и Философския камък“ беше оценено на 30 000 британски лири.

Книгата, едно от само 500 отпечатани първи издания с твърди корици, е продадена от пенсиониран британски емигрант от Люксембург.

Търговецът Джим Спенсър определи цената, която се покачи до 75 000 британски лири с добавената премия на купувача, като "изумителна".

Продавачът, който искаше да остане анонимен, заяви, че е купил книгата за децата си около 18 месеца след публикуването й за първи път през юни 1997 г. Той заяви, че е "абсолютно възхитен" от продажбата.

„Книгите за Хари Потър са наистина емблематични - в най-горния слой на литературата за деца - и това първо издание може само да увеличи стойността си в бъдеще“, каза той.

Продавачът добави, че планира да използва пари от продажбата, за да изплати студентските заеми на дъщеря си.

Книгата е идентифицирана като първо издание, след като е публикувана на търг в Дербишър, тъй като има дублиране на фраза „1 пръчка“ на страница 53 и номер на изданието „10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 ".

Спенсър, който се е занимавал с продажбата на четири първи издания на Хари Потър и Философския камък, заяви, че това е най-високата цена, платена на продавачите за копие.

"Абсолютно съм развълнуван, че книгата постигна толкова изключителна цена за нашия доставчик", каза той.

"Надявах се, че ще спечели 50 000 британски лири, но да видя, че отплува покрай това, за да достигне 60 000 британски лири, беше изумително."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай