5-те най-големи в ЕС тръгват срещу офшорките

5-те най-големи в ЕС тръгват срещу офшорките | StandartNews.com

Панама става примерна държава, испански министър падна

Петте най-големи икономики в ЕС сключиха споразумение за споделяне на данъчна информация, което цели да разкрие истинските собственици на офшорните компании и да помогне в борбата с укриването на данъци, съобщи Би Би Си. Споразумението между Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания бе подписано в рамките на срещата на МВФ във Вашингтон в четвъртък. Според договорката петте страни ще споделят автоматично помежду си информацията за истинските собственици на компании и фондове, учредени в данъчни оазиси. Това трябва да направи по-трудно скриването на пари на европейски данъчни длъжници.

Инициативата на петте държави се простира и отвъд границите на ЕС. Те настояват Г-20 да изготви черен списък на данъчните оазиси и да предвиди санкции за отказващите сътрудничество страни след скандала с "Панамските документи".
Междувременно правителството на Панама се съгласи да се присъедини към международната система за автоматичен обмен на банкова и данъчна информация, съобщи генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия. Той посочи, че "това е много добра новина". По-рано властите на Панама активно се противопоставяха на присъединяването към международната система.

Скандалът с офшорките свали още един високопоставен политик в Европа - испанския министър на енергетиката Хосе Мануел Сориа. Той обяви, че подава оставка, след като медии разпространиха информация за предполагаемите му връзки с офшорни компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай