50 служители аплодирали взривовете на "Завентем"

50 служители аплодирали взривовете на "Завентем" | StandartNews.com

Част от персонала на брюкселското летище "Завентем" симпатизира на "Ислямска държава". Синдикатът на полицейската охрана на летището твърди, че по време на кървавия атентат от 22 март имало служители, които аплодирали събитията. 

"Наши колеги са свидетели на това",  обяви председателят на синдиката Венсан Жил, цитиран от БНР. По думите му, симпатизантите на терористичната организация сред персонала на летището са поне 50 и те все още имат пропуски за достъп до "Завентем". 

Подозрителните лица са предимно работници в багажното отделение, чистачи и магазинери. В отворено писмо до медиите синдикатът на полицията предупреждава, че преди атентатите на летището там са идвали мъже, преструващи се на туристи, които са разузнавали слабите места в охраната

След проверка се оказало, че част от тях са с досиета и дори са пътували до Сирия. Според полицейската охрана обаче техните сигнали са били пренебрегнати от службите за сигурност.

Полицаите продължават да заплашват със стачка, ако не се инвестира в повече персонал и мерки за сигурност на международното летище в Брюксел. За момента "Завентем" е спряно от експлоатация за неопределен период от време. 

На 22 март то стана обект на жесток терористичен акт - два взрива разтърсиха летището рано сутринта, отнемайки живота на над 10 души. Минути по-късно втора експлозия удари брюкселското метро, оставяйки още трупове и ранени. "Ислямска държава" пое отговорността за нападенията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай