Четвъртък,

50 години „Уудсток“

От: Стандарт -
A
A
A

На 13 август преди 50 години край градчето Бетел в американския щат Ню Йорк рок фестивалът „Уудсток“, продължил три дни, отбелязва цяла една генерация в САЩ, а и не само. Фестивалът се провежда през август 1969 г., когато американското общество е разделено заради войната във Виетнам, и бързо се превръща в определящ момент за контракултурното движение на епохата.

След участието си в успешната организация на поп фестивала в Маями в края на 1968 г. младият мениджър Майкъл Ланг, заедно с трима негови сътрудници – Джон Робъртс, Джоел Розенман и Арти Корнфийлд, се захващат да направят нещо различно, което ще бъде явен протест срещу войната между САЩ и Виетнам.

Организаторите се свързват с най-популярните певци и групи от онова време, но не всички приемат. Между по-известните, които отказват, са „Доорс“, Боб Дилън, „Джетро Тул“… „Бийтълс“ не били взети под внимание, тъй като в продължение на три години не са били провеждали концерти на живо, а „Ролинг Стоунс“ и „Лед Цепелин“ вече били ангажирани с други прояви, които не искали да отказват.

Първоначално фестивалът трябвало да бъде в Индустриалния парк „Хауърд Милс“ в Уолкил, близо до Мидълтаун, Ню Йорк. След преговорите със собствениците на земята тримата повярвали, че са намерили решение. Но жителите на Уолкил въстанали против идеята, опасявайки се, че притокът на посетители – вероятно под въздействието на алкохол или наркотици – ще бъде потенциално проблемен. Настояващи, че преносимите тоалетни на фестивала не отговарят на изискванията, те отказали да издадат разрешително „Уудсток“ да се провежда там само месец преди планираната дата за начало на 15 август.

Когато Уолкил пропаднал, промоутърите се насочили към Бетел, Ню Йорк, малко градче с едва 2366 жители, където фермер на име Макс Ясгур притежавал ферма за мляко с площ от 600 акра. Както и в Уолкил, жителите на Бетел не били много ентусиазирани от провеждането на фестивал, който ще привлече значителна тълпа. Но Ясгур не споделил опасенията им. Въпреки че бил на средна възраст и доста далеч от „хипи“, той уважил желанието на участниците в концерта да споделят общото преживяване и разрешил на организаторите да ползват имуществото му срещу заплащане от 50 000 долара. Говори се, че е получил овации лично от Джими Хендрикс.

Фермата на Ясгур била функционираща, което означавало, че множество добитък трябвало да бъде изселен. Работниците му се опитали да ги оградят в специална зона, но толкова много хора се прехвърляли през бариерата и лагерували там, че те решили просто да оставят кравите да се скитат и да се смесят с присъстващите. Един от служителите на Ясгур, Джордж Пийви, заявил пред „Юнайтед Прес Интернешънал“, че кравите и феновете на музиката „изглежда се разбират добре“.

Въпреки притесненията на Уолкил и Бетел относно очакваното лошо поведение на присъстващите, на практика почти никакви съобщения за насилие не излизат от фестивала. Лу Янк, началникът на полицията в близкия район Монтичело, ги обявил за „най-любезната, внимателна и възпитана група младежи, с които имал връзка през 24-годишната си полицейска работа“. Единствените проблеми възникнали в резултат на недостиг на храна, карайки някои участници да плячкосват близките земеделски земи за царевица и друга продукция. Въпреки че имало възможност органите на реда да арестуват много, много хора за притежание на марихуана, те решили да не го направят. Както казал един сержант от държавната полиция, „няма да има достатъчно място в управленията в окръг Съливан или в следващите три окръга, за да ги настанят“. Употребата на психотропни наркотици довела до 25 „дрогирани“ на всеки час първата вечер на фестивала. Персоналът за спешна медицинска помощ и членовете на близка община са претърсвали присъстващите, докато дрогата не изчезанала.

Любопитно е, че ангажирането на известни имена не се оказва евтино. Джими Хендрикс е най-високоплатеният изпълнител на „Уудсток“ с 18 000 долара (приблизително 125 000 долара през 2019-а, като се вземе предвид инфлацията). В сравнение с него Джо Кокър получава само скромните 1375 долара.

Трафикът, водещ към събитието, бил толкова ужасен, че „Суийтотър“, които трябвало да открият фестивала, закъснели. Групата била доставена до площадката с хеликоптер. Редица други изпълнители също пътували по въздух, за да заобиколят проблемите с движението.

Независимо от всичко първото издание на „Уудсток“ е повече от успешно. Очаквало се фестивалът да привлече 50 000 посетители, но присъствали над 400 000 души, което прави събитието легендарно.

Затвърждавайки статута си на исторически обект с мемориална плоча, фестивалната зона е добавена в Националния регистър на историческите обекти през 2017 г. Фермата вече е известна като Център за изкуства „Бетел Уудс“. Той съдържа кампус, музей и амфитеатър с 15 000 места.

Година след фестивала, през 1970 г. своя премиера имаше документален филм, посветен на събитието. Режисьорите Майкъл Уодли, Мартин Скорсезе и главният монтажист Телма Щунмейкър спечелиха награда „Оскар“ за най-добър документален филм.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички