50 000 на протеста с жълти жилетки във Франция

Трагичен инцидент беляза началото на акциите

50 000 на протеста с жълти жилетки във Франция | StandartNews.com

50 000 души се очаква да се включат в протеста срещу скъпите горива във Франция. Хора от цялата страна облякоха "жълтите жилетки", както се нарекоха протестиращите. Според официалните данни от интерактивните карти в интернет, вече са в ход над 1000 акции, барикади, операции "охлюв" по главните пътни артерии, кръстовища, бензиностанции и търговски обекти.

Началото на протестите във Франция бе белязано от трагичен инцидент, предадоха световните агенции, като цитираха вътрешния министър Кристоф Кастанер.

Участничка в един от протестите беше блъсната от кола и почина. Трагедията се разиграла край град Пон-дьо-Бовоазен, северно от град Гренобъл във Френските Алпи.

Протестиращи устроили пътна блокада. Шофьорка на автомобил се паникьосала при вида на хората на пътя и натиснала педала за скорост, при което помела демонстрантка, която починала.

В Париж имаше задръствания още сутринта, които парализираха околовръстния път.

Протестът е организиран от движението на "жълтите жилетки". Това са шофьорите, които са недоволни от покачването на данъците за колите и цените на горивата. Името на движението идва от жълтите жилетки, които всички автомобилисти задължително трябва да имат в превозните си средства.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай