3 дни война срещу Сирия

Обама обещава да няма нов Ирак, Кери не изключва да се търси разрешение от ООН

3 дни война срещу Сирия | StandartNews.com

Вашингтон. Военната операция срещу Сирия ще трае 3 дни и ще бъде извършена с ракети и въздушни удари. Последните планове на Пентагона са за по-дълга и по-мащабна военна акция в отговор на химическата атака от 21 август в сравнение с първоначалния замисъл. Това отразява нарастващото схващане във Вашингтон, че за да се нанесат дори минимални поражения върху режима на Башар Асад, са необходими по-активни действия от първоначално смятаното, съобщава в. "Лос Анджелис таймс", като цитира източници от Пентагона.

По последни данни се планира 72-часова въздушна атака с ракети и бомбардировачи. Белият дом е поискал в последните дни от Пентагона да представи разширен списък от цели за атакуване, по-дълъг от планираните по-рано 50 обекта. В резултат служителите на Пентагона обмислят да включат в операцията и бомбардировачи в допълнение на петте бойни кораба, които се намират в източното Средиземноморие в момента. Самолетите ще могат да изстрелят крилати ракети и ракети въздух-земя от стотици километри разстояние, далеч от противовъздушните системи на Сирия.

"Ще има няколко залпа и оценка след всеки залп, но всичко в рамките на 72 часа и ясна индикация, когато приключим", обяснява служител от Пентагона, запознат с плановете.

По-рано президентът на САЩ Барак Обама също посочи, че военната операция в Сирия ще е ограничена и обеща да не се повтарят войните от Ирак и Афганистан.

"Това няма да е нов Ирак или Афганистан", каза Обама в седмичното си обръщение по радиото и интернет. По думите му всякакви действия на САЩ срещу Сирия ще бъдат ограничени по време и обхват и ще имат за цел да възпрат сирийското правителство да използва отново химически оръжия срещу народа си, както и да намали възможностите му да го прави. Обама заяви също, че осъзнава умората на американския народ след десетилетие на война, "въпреки че войната в Ирак завърши, а войната в Афганистан е към края си"."Именно затова няма да хвърлим войниците си насред войната на други", каза още Обама. Днес и утре президентът ще даде още яснота върху плановете на САЩ. В понеделник той ще даде интервюта за шест водещи телевизии, а във вторник предстои ново обръщение към нацията преди очакваното гласуване в Конгреса на планираната военна операция.
Дали ударите ще бъдат подкрепени от депутатите, още не е ясно, тъй като мнозина от тях не са решили как да гласуват. Днес започват обсъжданията в Сената, като гласуване се очаква около сряда. Камарата на представителите вероятно ще гласува на 13 септември.

За да убеди депутатите в необходимостта от военна акция, Белият дом е използвал кадри с жертви на химическата атака, които бяха излъчени и по Си Ен Ен. Междувременно държавният секретар Джон Кери не изключи възможността страната му все пак да поиска от Съвета за сигурност на ООН да разреши военна операция срещу Сирия. Президентът Барак Обама ще вземе решение по въпроса, след като инспекторите на световната организация, които разследват химическото нападения в Сирия на 21 август, представят своя доклад вероятно в края на следващата седмица, обяви Кери на съвместна пресконференция в Париж с катарския министър на външните работи Халед ал Атия.

Сирийски изтребители приближиха Кипър

Сирийски изтребители са се опитали да навлязат във въздушното пространство на Кипър, предотвратен е сблъсък между тях и разположените на острова британски изтребители, съобщи вестник "Мирър". Сирия изпратила два свои изтребителя руско производство за тестване на противовъздушната защита на британската военновъздушна база Акротири в Кипър. Пилотите им отказали да отговорят на многократните опити на контролната кула да се свърже с тях. В отговор британски изтребител "Тайфун" е излетял от базата, за да установи визуален контакт със сирийските пилоти, като ги е принудил да променят курса си и да се върнат в тяхната база.

Ислямисти превзеха християнско село

Сирийски бунтовници, свързани с терористичната мрежа "Ал Кайда", превзеха историческо християнско селище край Дамаск, предаде Ройтерс.

Маалуля паднала в ръцете на джихадистите след ожесточени боеве през нощта, съобщи ръководителят на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. Той уточни, че в сражението са загинали 17 и ранени над 100 бунтовници. Правителствените сили са дали десетки убити и ранени. Селото е превзето от екстремистката групировка Джебхат ал Нусра (Фронт на победата). Древното християнско село, разположено в планински район на около 60 км североизточно от Дамаск, е предложено за включване в списъка на ЮНЕСКО на обектите на световното наследство. В Маалуля живеят приблизително 2000 души, част от които все още говорят арамейски - древния език, на който се вярва, че е говорил Исус Христос. Вчера правителствените сили започнаха контраофанзива за превземане на селото.

Папата събра 100 хил. на бдение за мир

Около 100 000 души присъстваха на четиричасовото бдение за мир в Сирия в отговор на призива на папа Франциск, който намери отклик не само сред християните, но и сред представители на други религии, предаде АП. Площад "Свети Петър" се изпълни с десетки хиляди хора. Папа Франциск прекара по-голямата част от бдението в мълчалива молитва, но по време на речта си отправи емоционален призив за мир и критикува онези, които "са пленени от идолите на властта и силата" и унищожават това, което Бог е създал, чрез война. Стана ясно, че той написал писмо на руския президент Владимир Путин с призив да каже на Барак Обама и другите световни лидери от Г20 да се противопоставят на удар в Сирия.

ЕС подозира Асад, но изчаква

Външните министри от страните членки на ЕС са единни в подозренията си, че зад химическата атака от 21 август край Дамаск най-вероятно стои режимът на Башар Асад. Въпреки това те смятат, че преди да се вземе решение за евентуална намеса, трябва да се изчака докладът на инспекторите на ООН. Това заявиха пред световните медии в събота върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън и френският министър на външните работи Лоран Фабиюс след среща на външните министри на ЕС в Литва, предаде АП.

Химическата атака без знанието на Башар

Командири от сирийската армия в продължение на четири месеца са настоявали Башар Асад да разреши използването на химическо оръжие срещу силите на опозицията, но постоянно са получавали отказ, и вероятно химическата атака на 21 август е извършена без разрешението на Асад. Това твърдят източници от германските спецслужби, цитирани от вестник "Билд ам Зонтаг".

Изданието посочва, че тази информация е получена от Федералната разузнавателна служба на Германия при подслушване на разговори по радиочестотите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай