3000 години затвор. Присъдата е за жена

Истанбулската прокуратура иска най-тежкото наказание за терористка

3000 години затвор. Присъдата е за жена | StandartNews.com

Историческа присъда поиска истанбулската главна републиканска прокуратура за сирийката Ахлам Албашир, извършила бомбения атентат на истанбулския бул. "Истиклял" през ноември. Магистратите настояха тя да бъде осъдена на до 3000 години затвор, предаде Анадолската информационна агенция.

Съд в Истанбул прие днес обвинителния акт. Първото слушане по делото ще се състои от 9 до 11 май.

При бомбения атентат на 13 ноември 2022 г. на популярния сред туристите бул. "Истиклял" в Истанбул загинаха шестима души и 99 бяха ранени.

В обвинителния акт се настоява за присъда за лишаване от свобода от 1949 години до 3000  години за Албашир. В обвинителния акт се иска 36-имата заподозрени, сред които Албашир, да бъдат съдени по обвинения в "нарушаване на единството и териториалната цялост на държавата", "създаване или ръководене на въоръжена терористична групировка", "членство във въоръжена терористична организация", „извършване на бомбено нападение“, "умишлено  убийство, „ притежаване и съхраняване на опасни вещества без разрешение", „трафик на мигранти".

При разследването бе установено, че зад кървавото нападение на бул. „Истиклял“ стои Кюрдската работническа партия (ПКК) и свързаните с нея сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай