3000 арестувани в Русия, САЩ скочиха

Остро изяявление на новия държавен секретар на Щатите

3000 арестувани в Русия, САЩ скочиха | StandartNews.com

Над 3000 души са арестувани на днешните протести в Русия в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Според нея 844 от арестите са в столицата Москва. Сред тях отново е и съпругата на Навални, която беше задържана и по време на протеста предишната седмица.

Протести бяха организирани из цяла Русия, в 11 различни часови пояси, отбелязва Асошиейтед прес.

В Москва бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност в градския център. Затворени бяха метростанции около Кремъл, автобусите бяха пренасочени, а на ресторантите и магазините бе наредено да останат затворени.

Стотици души преминаха в шествие в центъра на Москва, скандирайки "Путин, оставка!" и "Путин, крадец!", имайки предвид пищния дворец на брега на Черно море, за който се твърди във видеоматериал на екипа на Навални, че е построен за руския президент.

В Новосибирск беше един от най-масовите протести с участието на хиляди души.

Новата администрация в Съединениете щати излезе с остра позиция за случващото се в Русия.

"САЩ осъждат бруталните тактики на Русия срещу демонстрантите от опозицията", заяви държавният секретар Антъни Блинкън. Той призова Алексей Навални да бъде пуснат на свобода.

"Съединените щати осъждат продължаващата втора седмица употреба на брутални тактики от Русия срещу мирни демонстранти и журналисти и призовават отново за пускането на свобода на задържаните, сред които е Алексей Навални", заяви в Туитър Антъни Блинкън.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай