28 г. от трагедията в Чернобил

28 г. от трагедията в Чернобил | StandartNews.com

Днес се навършват 28 години от най-тежката ядрена катастрофа. На 26 април 1986 г. в 01:23 ч. реактор №4 на АЕЦ "Чернобил" експлодира и почерня живота на стотици хиляди.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПРИЗРАЧНИЯ ЧЕРНОБИЛ ДНЕС - ТУК.

При самата експлозия загиват двама души, а почти 300 000 са принудени да напуснат домовете си, докато над Северна Европа валят радиоактивни частици.

Трагедията става в рамките на учение за аварийно спиране на системите заради авария в електросистемата и човешка грешка.

Борбата за удържане на замърсяването в централата и предотвратяването на още по-колосална катастрофа включва над 500 000 работници и възлиза на стойност приблизително 18 млрд. долара. Смъртоносните и осакатяващи ефекти от рак и аномалии все още продължават да се проявяват и изчисляват.

Доклад на "Грийнпийс" от 2006 г. сочи, че Чернобилският инцидент е причинил над 1/4 милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали с фатален край. През 2011 Съюзът на загрижените учени - неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди - шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г.

И до днес в радиус от 30 км около Чернобил съществува така наречената "Зона за отчуждаване", където дори сега нивото на радиацията е толкова високо, че работниците, поддържащи бетонния саркофаг работят по пет часа на ден за един месец, след което почиват 15 дни. Експерти на украинските власти смятат, че тази територия няма да бъде подходяща за живот и в идните 20 000 години.

Построяването на новата защитна обвивка за чернобилския реактор ще струва 1,2 млрд. По план тя ще бъде готова през 2015 г. и ще е най-голямата подвижна структура, изграждана някога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай