270 убити при сражения в Судан

270 убити при сражения в Судан | StandartNews.com

Над 270 души загинаха през изминалите няколко дни във въоръжените сблъсъци в столицата Джуба на най-младата държава в света - Южен Судан. От петък там се сражават правителствени сили и бивши бунтовници, съобщи Ройтерс. Според министерството на здравеопазването на Южен Судан загиналите в ожесточените престрелки вече са над 270, 33 от които са цивилни.

Конфликтът избухна между войници, верни на президента Салва Кийр и привърженици на вицепрезидента Риек Мачар. Двамата обаче заявиха, че не знаят каква е причината за сраженията.

Днес отново имаше силна стрелба недалеч от военната база в Джуба. Там живее вицепрезидентът Мачар, който е бивш бунтовнически лидер. В Южен Судан от две години се води гражданска война, предизвикана от политическото съперничество между вицепрезидента Мачар и президента Кийр.

Новият рунд на сблъсъците се разрази в петък по време на срещата в президентския комплекс в Джуба на Кийра и Мачар. Двамата призоваха привържениците си да спрат боевете и да запазят спокойствие, но призивът остана глас в пустиня. Вчера в южносуданската столица отново се чуваха изстрели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай