21-часов изборен ден в цяла Русия

21-часов изборен ден в цяла Русия | StandartNews.com

Москва. Днес в Русия се провежда единен ден на гласуване - гласува се за местни власти, ръководители на региони и на местни референдуми. Право на глас имат 75 милиона граждани в 65 000 изборни участъци, предаде БНР. Броят на гласоподавателите е рекорден за цялата история на местните избори в страната.

Днес ще бъдат определени новите ръководители на 30 от 85 руски региона, 14 регионални парламента и кметове на населени места, както и разнообразни локални плебисцити. Общо 56 партии успяха да регистрират свои кандидати за различните нива на местно управление.

Заради многото часови пояси в страната изборният ден ще продължи общо 21 часа. Първите участъци в трите най-източни региона – Магаданска област, Камчатка и Чукотка, където ще се избира кмет и градски съвет на чукотската столица Анадир - отвориха врати в 00.00 часа московско време. В 8.00 часа започнаха работа всички избирателни секции в Москва. Последни - в 21.00 часа - ще приключат изборите в избирателните участъци в Калининградска област, където се избират представителните органи на няколко града, района и села в най-западната част на Русия.

Жителите на двата нови региона на Руската федерация – Крим и Севастопол – в неделя избират своите местни парламенти, както и всички органи на властта. Тези избори са първите за двата региона след анексирането им. Пълното формиране на политическата система ще завърши след 14 септември, когато депутатите от парламентите в Крим и Севастопол изберат губернатори.

С особен интерес медиите следят изборите за градска Дума в Москва, които за първи път от 11 години насам са мажоритарни.

Във всички избирателни участъци са монтирани видеокамери, чрез които гласуването може да бъде наблюдавано пряко в интернет. Целта е нарушенията да бъдат сведени до минимум. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай