1 година от Крим - Путин празнува със 100 000 на Червения площад

1 година от Крим - Путин празнува със 100 000 на Червения площад | StandartNews.com

Президентът пя химна, военните с учения от Сахалин до Калининград

Над 110 000 души се събраха край стените на Кремъл часове преди началото на митинга "Ние заедно", посветен на първата годишнина от присъединяването на Крим към Руската федерация. Точно преди година руският президент Владимир Путин подписа договора, с който Крим стана субект на федерацията, а град Севастопол получи особен статут. Началото на митинга бе обявено за 16.00 ч българско време, но още преди този час десетки хиляди бяха там, а от специално издигната сцена се чуваха песни, стихове и възгласи от типа "Христос Возкресе", съобщи тв каналът Россия-24. Известни артисти и певци се изявяваха пред множеството, сред тях Александър Маршал, Лариса Долина, Григорий Лепс и група Любе. "Един Владимир кръсти Русия, друг я върна в люлката на православието", заяви артистът Дмитрий Харатян.

Така както бе и обещано, около 17.00 ч българско време под викове "Русия, Русия" на сцената се появи Путин, който преди това проведе съвещание по Крим. Изказването му пред многохилядното множество продължи няколко минути. "Ние винаги сме смятали, че руснаците и украинците са един народ. Така мисля и сега", заяви Путин. И отбеляза, че "народът показа удивителна единност и патриотизъм в подкрепа на кримчаните и севастополците". След което изпя заедно с Лариса Долина химна на Русия и извика "Да живее Русия!". С това той напусна митинга, който се проведе на стотина метра от мястото.

По данни на руското МВР в чест на годишнината в цялата страна са планирани 140 мероприятия, в които се очакваше да участват 365 000 души.

Преди митинга Путин проведе съвещание за развитието на Крим, на което поздрави всички руснаци с първата годишнина и призна, че страната се е сблъскала не само с "обективни трудности на преходния период, но и с опити за външно противодействие".

В същото време мартенските учения на руската армия обхванаха практически цялата страна - от остров Сахалин на изток до ексклава Калининград на запад и от Арктика на север до полигони в Армения на юг. В сряда в максимална степен на бойна готовност бяха поставени мотострелкови, танкови, артилерийски и противовъздушни поделения на остров Сахалин в руския Далечен изток, трениращи отблъскване на морски десант.

Междувременно във вторник украинският парламент прие закона на президента Петро Порошенко, който дава специален статут и ограничено самоуправление на контролираните от сепаратистите части на Източна Украйна. Новият режим обаче ще бъде въведен в Донбас след изтеглянето на въоръжените формации и провеждането на местни избори в съответствие с украинската конституция. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че решението на украинския парламент е крещящо нарушение на Минските договорености, а лидерите на Донбас заявиха, че не са възможни никакви компромиси с Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай