16 млн. бебета родени в конфликтни зони тази година

16 млн. бебета родени в конфликтни зони тази година | StandartNews.com

Повече от 16 милиона бебета са родени в зони на конфликт през 2015 г. Това прави 1 на всеки 8 новородени по целия свят, сочат данни на УНИЦЕФ. Тази цифра подчертава колко уязвими стават все повече деца по света, счита Детският фонд на ООН, съобщават от УНИЦЕФ.

„На всеки 2 секунди едно новородено бебе поема първите си глътки въздух в разгара на конфликт – понякога при ужасяващи обстоятелства и без достъп до медицинска грижа. Твърде много деца започват живота си при изключително тежки условия – от военни конфликти, през природни бедствия и крайна бедност, до болести и недохранване. Може ли да съществува по-лош старт на живота?", заяви Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк, цитиран от Нова телевизия.

В раздираните от конфликти страни като Сирия, Афганистан, Ирак, Йемен, Южен Судан и Централноафриканската република или по време на опасен път, за да се спасят от сраженията, новородените бебета и техните майки са изправени пред огромни рискове. Бременните жени са силно застрашени да родят без да разполагат с достъп до медицинска помощ и санитарно-хигиенни условия. За техните деца е много по-вероятно да починат, преди да са навършили петия си рожден ден – или ако оцелеят, те изпитват екстремни нива на стрес, които могат да навредят на дългосрочното им емоционално и когнитивно развитие.

Освен военните конфликти – бедността, климатичните промени и липсата на справедливи шансове също правят децата особено уязвими и са принудили милиони от тях да поемат по опасен път, далече от дома.

Повече от 200 000 деца са потърсили убежище в страни от Европейския съюз през първите 9 месеца на годината. Това е в допълнение на 30 милиона деца по света, които са били принудени да напуснат домовете си към 2014 г. поради войни, насилие и преследване. Днес броят на разселените хора е най-големият от Втората световна война насам.

Над 250 милиона деца - едно на всяко 9 деца в света – живеят в страни и зони на конфликт и често нямат достъп до здравеопазване, образование и социално подпомагане. Над 500 милиона деца живеят в области, където наводненията и природните бедствия са изключително често срещано явление, а около 160 милиона деца обитават зони с крайна степен на засушаване. Макар да са една-трета от световното население, децата представляват почти половината от всички хора на планетата, които живеят в крайна бедност.

„Ако успеем да се справим с първопричините за това толкова много семейства да се чувстват принудени да напуснат домовете си и да поемат по несигурен път – като спрем конфликтите, овладеем климатичните промени и разширим подкрепата за децата – можем наистина да превърнем 2016 в година на надеждата за милиони. В противен случай това ще е година на отчаянието", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай