16 души се давят с корабче край Одеса

16 души се давят с корабче край Одеса | StandartNews.com

Туристическият катер бил претоварен, властите заловиха капитана

16 души загинаха при потъването на туристическото корабче "Иволга" във водите на Черно море близо край Одеса в Южна Украйна, съобщиха руските медии. Инцидентът станал, след като хората се паникьосали от разразилата се силна буря и се струпали на единия борд на плавателния съд, което предизвикали обръщането и потъването му. На лодката нямало достатъчно спасителни жилетки, освен това катерът бил водолазен, а не пътнически. "Причина за трагедията е силна буря и липсата на спасителни жилетки", съобщи първият заместник-губернатор на Одеска област Володимир Жмак.
От министерството на инфраструктурата съобщиха, че корабът бил претоварен, защото по документи можел да превозва 12 души и трима членове на екипажа, а на борда имало общо 36 човека. "По предварителни данни това е причинило трагедията", съобщи министерството в комюнике.

Губернаторът на Одеска област Михаил Саакашвили заяви, че капитанът е избягал от местопрестъплението без дори да подаде сигнал за бедствие, но впоследствие бил заловен. Спасителната служба научила случайно за инцидента, прослушвайки ефира. Собственикът на кораба, който е и баща на капитана, обаче успял да избяга и все още няма информация за местоположението му. Премиерът Арсений Яценюк разпореди незабавно разследване на злополуката, което ще бъде водено от специална комисия. По-късно стана ясно, че нарушителите са заплашени от 10 години затвор, което е максималната присъда за корабокрушението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай