150 евро глоба за изхвърлен фас в Рим

150 евро глоба за изхвърлен фас в Рим | StandartNews.com

150 евро е предвижданата глоба в Рим, ако изхвърлите фаса си. Това е третият голям европейски град след Париж и Ротердам, който въвежда глоба за замърсяване с фасове, потвърдиха днес източници от ръководството на общината.

В проекта за изменения в правилника за общинската полиция е записано, че "с оглед безопасността и съблюдаването на градско благоприличие, не се разрешава хвърлянето на фасове и на каквито и да е тютюневи отпадъци на обществени места или на други места, отворени за публиката".

Ежегодно в италианската столица се събират около 4 милиарда фаса, от които 50 процента са изхвърлени директно на улицата, сочат данните от проучване на екологичното движение "Еко Италия солидале".

Спецификата на тютюневите отпадъци допълнително затруднява дейността на общинската фирма АМА ЕАД, която се грижи за чистотата на Рим. Тя е най-големият екологичен оператор в Италия със 7800 души персонал, който обслужва близо 3 милиона потребители.

АМА почиства улична мрежа с дължина 3370 километра на площ от 1285 квадратни километра, като годишно прибира 1 милион и 780 хиляди тона смет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай