Сряда,

1,5 трилиона евро трябват на ЕС за коронавируса

От: Рачо Рачев -
1,5 трилиона евро трябват на ЕС за коронавируса
A
A
A

Комисарят на ЕС за икономиката и бивш премиер на Италия Паоло Джентилони заяви пред германското списание "Дер Шпигел" (Der Spiegel), че в рамките на Европейския съюз може да е необходима спасителна финансова помощ на стойност около 1,5 трилиона евро за справяне с коронавирусната криза.

"Еврогрупата вече направи предложение за финансова помощ на стойност над 500 милиарда евро за финансиране на здравеопазването, на програмите за съкратено работно време и за подпомагане на малките и средни компании. Остават около един трилион евро, като това е приблизително сумата, за която ние трябва сега да се споразумеем", посочи еврокомисарят.

Той също така отбеляза, че средствата могат да бъдат събрани посредством следващия многогодишен бюджет на ЕС.

Коментарите на Паоло Джентилони са факт, след като ден по-рано ръководителят на Европейският механизъм за стабилност (ЕМС, или фонда ESM) - Клаус Реглинг прогнозира, че Европа ще се нуждае от поне още 500 милиарда евро от институциите на ЕС, освен вече договореният пакет от над половин трилион, за ​​да се финансира икономическото възстановяване след пандемията от коронавирус.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички