14 руски матроси загинаха в подводен апарат

Пожарът е бил потушен, но те са загинали от отравяне от изпаренията при горенето в подводен апарат

14 руски матроси загинаха в подводен апарат | StandartNews.com

Четиринадесет руски военни моряци-подводничари са загинали при пожар на борда на дълбоководен спускаем апарат в териториалните води на Русия. Това съобщи днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС и РИА Новости.

Според съобщението инцидентът е станал вчера, докато екипажът е извършвал батиметрични изследвания в рамките на "изучаване на придънното пространство на Световния океан в интерес на Военноморския флот на Русия". Благодарение на "самоотвержените действия" на моряците пожарът е бил потушен, но те са загинали вследствие на отравяне от изпаренията при горенето.

Понастоящем дълбоководният апарат се намира в руската военноморска база в Североморск, Мурманска област. Разследването се ръководи от главнокомандващия на ВМФ на Русия, съобщи министерството.

Западните агенции цитират ТАСС и РИА и припомнят, че през август 2000 г. руската подводница "Курск", задвижвана с ядрена енергия, потъна в Баренцово море след две експлозии на борда. Тогава загинаха всички 118 моряци на борда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай