13 задържани за атентатите в Шри Ланка

Жертвите вече са над 200

13 задържани за атентатите в Шри Ланка | StandartNews.com

Общо 13 души вече са арестувани във връзка с експлозиите в Шри Ланка. Това обяви източник от правителството на страната. 

Първоначално бяха задържани 7 души, но впоследствие бройката нарасна. На територията на цялата страна се извършват полицейски акции, обиски и т.н. Открит е и микробусът, с който се счита, че са превозвани част от експлозивите за атаките. До момента е ясно, че поне два от атаките са осъществени от атентатори самоубийци.

Общо 8 експлозии станаха днес в азиатската държава. Първоначално бяха 6, като бяха атакувани 3 църкви навръх католическия Великден, и 3 хотела. След това отекнаха още 2 взрива.

Броят на жертвите по последни данни, след последните експлозии, е 215 загинали. Поне 30 от тях са чужденци. Ранените са над 650.

Вече стана ясно, че властите в страната още преди седмица са получили сигнал от чуждо разузнаване, че се готвят атентати именно на Великден. Засега никой не е поел отговорност, но въпросният сигнал е засягал групировката NTJ (National Thowheeth Jama'ath). Това е ислямистка групировка, който официално действа от около година и стана известна, след като оскверни будистки храмове в страната. 

Засега няма данни за пострадали българи, но се е наложило шестима наши сънародници да бъдат евакуирани, тъй като се намирали в единия от атакуваните хотели.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай