12 разстрела за рисунки (ОБЗОР)

12 разстрела за рисунки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Нечуван атентат потресе целия свят и потопи Франция в шок, скръб и траур. Трима маскирани и въоръжени с автомати нахлуха в редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо", публикувало карикатури на пророка Мохамед и на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, и разстреляха журналисти и художници. Загинаха 12 души, други 20 бяха ранени, 5 от които тежко.

12 убити при нападение срещу сатиричното издание "Шарли Ебдо"

Кървав атентат срещу френско хумористично издание, известно с провокативните си карикатури на религиозна тема, шокира днес Франция и целия свят. Нападатели с автомати "Калашников" нахлуха в редакцията на "Шарли Ебдо" и убиха 12 души, сред които четирима водещи карикатуристи на изданието. Сред убитите са отговорният редактор на седмичника Стефан Шарбоние - Шарб, който живееше под охрана заради заплахи в миналото, карикатуристите Кабю, Волински и Тиню, както и журналистът Бернар Мари. Зад името Кабю стои 76-годишният Жан Кабю. В миналото той и 80-годишният Жорж Волински са били карикатуристи в емблематичното списание "Хара-кири", предшественик на "Шарли ебдо". Те са съоснователи на сатиричния вестник. Тинюс е 47-годишният Бернар Верлак. По всичко изглежда, че нападението е било добре планирано и хладнокръвно извършено. Нападателите, двама или трима на брой, били тежко въоръжени с автомати "Калашников", пушки помпа и според някои информации с РПГ. С маски на лицата и облечени в черно те нахлули в новия офис на изданието, където журналистите се били събрали за седмичната си планьорка.

Преди да влязат в сграда, те убили охраняващ редакцията полицай. Влезли във фойаето на сградата, а после се качили и по етажите. Започнали да стрелят по журналистите, които познавали и чиито имена извиквали, докато стреляли, което говори за перфектна организация и подготовка. По разкази на очевидци стрелбата траяла между пет и десет минути и била изключително интензивна, чути са между 30 и 50 изстрела. Част от обитателите на сградата успели да избягат на покрива. Сред убитите има двама полицаи, единият от които се казва Ахмед, и деветима журналисти. От любителски видеа се чува как нападателите крещят "Аллах е велик", както и "Отмъстихме за Пророка, убихме "Шарли Ебдо". След нападението те ранили с куршум полицай, отнели колата на шофьор и блъснали пешеходец. Видео, заснето от очевидец, показва как двама облечени в черно мъже се приближават до ранен полицай, който лежи на земята. Единият от двамата стреля в главата му, след което нападателите се качват в черен ситроен и изчезват. По-късно стана ясно, че са откраднали втора кола, от която измъкнали шофьора. Той им се примолил да му дадат кучето му, те го пуснали и изкрещяли: "Кажете на медиите, че това е "Ал Кайда в Йемен". В Париж бе обявено най-високо ниво на терористична заплаха, а президентът Франсоа Оланд посети редакцията на списанието. Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи, че зад атаката стоят общо трима души и заяви, че са предприети всички мерки за "възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници".

До късно снощи те се издирваха. При атаката бяха ранени и 20 души. Кървавата стрелба съвпадна с излизането на седмичния брой на изданието. На първата му страница е писателят Мишел Уелбек, чиято нова книга "Подчинение" предизвика полемика, тъй като предрича, че през 2022 г. мюсюлманин ще спечели президентските избори във Франция. На карикатурата е "магът Уелбек", който прави следните предсказания: "През 2015 г. ми падат зъбите, през 2022 г. ще празнувам Рамадан". Минути преди стрелбата изданието пусна в Туитър една от карикатурите си с лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, поднасящ своите пожелания. Най-вече здраве, казва ислямистът. По ирония на съдбата последната карикатура на Шарб казва: "Във Франция няма още нито една атака на терористи!", а облечен във военна униформа мъж с автомат в ръка му отговаря "Почакай! Има още време до края на януари".

Художничка ги пуснала в сградата

Карикатуристката Корин Ри, известна като Коко, разказа пред изданието "Юманите", че тя е пуснала нападателите в сградата, където е редакцията на списанието. Разказа, че била отишла да вземе дъщеря си и пристигайки пред сградата на вестника двама въоръжени и маскирани мъже я заплашили. "Искаха да влязат и да се качат и аз набрах кода. Те стреляха по Волински и Кабю, всичко продължи около пет минути. Скрих се под бюрото. Нападателите говореха отлично френски и твърдяха, че са от "Ал Кайда", разказа Коко. Художничката Катрин Мьорис също разказа за ужасните минути на нападението. Тя закъсняла за седмичната планьорка и видяла двама маскирани мъже. Те се намирали все още на улицата, когато тя пристигнала. В състояние на шок Катрин не завършила разказа си пред "Курие дьо л Уест". Ив Кресон, който работи в съседна сграда, разказа в Туитър, че към 11,25 часа двамата нападатели най-напред объркали сградата и влезли в друго здание. Тв репортерът Вандрий Лано бил сред първите, влезли в сградата след атаката. "Видяхме, че има много жертви. На земята лежаха много мъртви хора и навсякъде имаше кръв", разказа той.

Шарб не вярваше, че е в опасност

Киануш Рамезани е ирански карикатурист, избягал от родината си заради преследване. Сега живее в Париж и е бил приятел с някои от убитите карикатуристи от "Шарли Ебдо". Пред "Стандарт" той коментира през сълзи случилото се днес във френската столица.

- Господин Рамезани, всички сме шокирани от случилото се, вашите първи думи?

- За първи път мразя новините - чувам имена на хора, които познавам, с които съм разговарял многократно. Толкова съм тъжен, гневен, разочарован. Първото, което направих, бе да звънна на Коко (художничка карикатурист от "Шарли Ебдо" - бел. ред.), тя плачеше. Имах късмета да познавам Шарб (главния карикатурист на вестника, убит днес - бел.ред.), участвали сме заедно в конференции, разговаряли сме. Винаги съм се притеснявал за него, винаги ще си спомням последните ми думи "внимавай, в опасност си". Но той не вярваше на това. Последната му карикатура е на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

- Тези провокативни карикатури ли са основната причина за днешното кърваво нападение?

- По мое мнение - да, това може да се смята за главната причина.

- Вие в Париж ли сте в момента, какво се случва там?

- Ужасно е, има полиция навсякъде, чуват се сирени непрекъснато. Но това, мисля, е нормално за подобна ситуация.

- Как, според вас, ще реагират обикновените мюсюлмани във Франция на случилото се?

- Смятам, че те осъждат извършения терористичен акт, защото това е опасен екстремизъм. Такива актове се извършват в Сирия, в Ирак, а сега виждаме подобно нещо да се случва в центъра на Париж. Всички сме в шок от тази варварщина.

Опожариха редакцията през 2011 г. заради пророка

Жестока сатира, ляв радикализъм с провокативен език, граничещ с вулгарното и неприличното, ставащ още по-безпощаден след всяка заплаха, която е отправяна към списанието заради осмиване на религия, политика, култура. През ноември 2011 г. редакцията бе напълно опожарена с коктейл "Молотов", след като публикува извънредно, специално издание, уж под редакцията на Мохамед и е временно преименувано на "Шериат Ебдо". А на корицата е шарж на пророка, който заплашва читателите със "сто удара с камшик, ако не умрат от смях". Освен тоталното опожаряване сайтът на списанието е хакнат, а служителите получават смъртни заплахи. Шест дни по-късно списанието излиза с първа страница, на която главният карикатурист целува страстно по устата брадатия Мохамед на фона на опожарената редакция. А отдолу пише: Любовта е по-силна от омразата. По-малко от година по-късно са публикувани още карикатури на пророка, на някои от които е гол или е на инвалиден стол, бутан от православен евреин. Френското правителство призовава издателите да се откажат от тези публикации и дори затваря посолства, културни центрове и училища в 20 държави, опасявайки се от гневни изблици и нападения. Освен това е разположен полицейски пост пред сградата на "Шарли Ебдо". Външният министър Лоран Фабиюс публично пита: Наистина ли е смислено и интелигентно да се налива масло в огъня?

Списанието е взело на прицел исляма и Мохамед, но преди е хвърляло ръкавица към всички религии и табута. През 1970 г. предшественикът му, Хара-Кири Ебдо е забранен заради осмиване на това как е отразено във френските медии погребението на Шарл дьо Гол. Издателите тогава сменят името на "Шарли Ебдо". През 1981 г. спира да излиза заради оскъдни продажби, но се появява отново през 1992 г. в сегашния си вид.

Световните лидери солидарни с мъката

Политически и обществени лидери от цял свят остро осъдиха терористичната атака. Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнования на френския си колега. Путин е потвърдил готовността си за продължаване активното сътрудничество в борбата срещу заплахата от тероризма. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че атаката в Париж е не само срещу френските граждани, а и срещу свободата на изразяване. Американският президент Барак Обама осъди смъртоносната атака и я нарече "терористичен акт срещу съюзник". Обама е наредил на администрацията да предостави всякаква необходима помощ за изправяне на терористите пред съда. Британският премиер Дейвид Камерън осъди варварското нападение срещу парижкото списание, като заяви, че цялата държава е солидарна с френския народ срещу всички форми на тероризъм в защита на свободата на словото и демокрацията.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер нарече атаката "брутална и нечовешка" и недопустим варварски акт. Солидарност с Франция изрази и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

България осъжда варварството

Политическият елит у нас осъди остро терористичния акт в Париж, определяйки го единодушно като посегателство срещу свободата на словото. "В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот", заяви премиерът Бойко Борисов. "Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба", добави той. Президентът Росен Плевнелиев написа до френския си колега Франсоа Оланд, че е дълбоко потресен и наскърбен от новината за нападението, което определя като варварски акт. Шефът на БСП Михаил Миков изпрати съболезнователен адрес до френския посланик у нас н.пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, в който осъжда този акт на фанатизъм и жестокост. Лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че "както свободата на словото и острието на сатирата като нейна форма са постижение на човешката цивилизованост, така и правото да вярваш посвоему в Създателя, е все част от същата тази цивилизованост". Според него никое различие няма право да посяга върху друго различие. "Прицелването и Куршумът не са изява на идентичност и не могат да бъдат алтернатива на заедността", заключва лидерът на ДПС.

Оланд: Нападат ни, защото сме свободни!

Варварски акт срещу свободата на изразяване, варварски акт срещу журналисти, които са показали, че могат да действат във Франция със свободата, която републиката защитава. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, който посети редакцията буквално минути след нападението. "Знаехме, че сме заплашени, както и други страни по света. Тези заплахи са защото сме свободна страна. Никой да не мисли, че може да действа във Франция срещу ценностите на републиката", подчерта Оланд. И посочи, че през последните седмици са били предотвратени няколко атентата. По-късно Оланд направи обръщение към нацията.

Българче на метри от касапницата

Бебе българче се оказа на метри от разстрела. Това разказа сънародничката ни Петя Вълчинова, която живее в Париж, пред TV7, съобщи Блиц. Нейното дете е в детска ясла, която е на отсрещния тротоар срещу редакцията. След като видяла в интернет, че нещо става там, звъннала на директорката на забавачката по телефона. Директорката е обяснила, че при тях всичко е спокойно и че няма смисъл да ходи да си вземе детето, тъй като няма да я допуснат да премине. В центъра на Париж, извън непосредственото място на терористичния акт, напрежението не се усеща. Офисът ми е в същия 11 квартал на Париж, в който е и редакцията и тук няма нищо обезпокоително, обяснява Петя.

БГ медиите: Ще браним свободата на словото

Представители на водещи български медии излязоха с декларация, в която заявиха, че морално атентаторите в Париж вече са осъдени от нормалните хора. Подчертава се, че свободата на словото е едно от най-големите постижения на цивилизования свят, а журналистите имат мисията да я защитават и не могат да бъдат плашени да се откажат от нея дори с цената на кървави жертви. Заявява се увереност, че журналистическата общност по целия свят ще покаже решимостта си да брани правото за свободно изразяване на мнения, независимо от религиозни, етнически и политически различия.

Интернет кампания и шествия

Минути след атентата французи подеха интернет кампания за солидарност с изданието. Във Фейсбук и Туитър се разпространява надпис на френски и на черен фон "Je Suis Charlie" -"Аз съм "Шарли (ебдо)". Кампанията бързо увлече хора от цял свят, включително и България. Кметът на Париж Ан Идалго призова да се организира днес вечерта поход в памет на жертвите от терористичната атака. "Ужасена съм от тази атака. Трябва да отговорим на този терористичен акт, обединявайки се около свещените принципи на Републиката", заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай