10 000 гърци се самоубили за пет години криза

10 000 гърци се самоубили за пет години криза | StandartNews.com

10 000 са жертвите на гръцката дългова криза, писа днес в. "Кориере дела сера". Една от последните жертви е 26-годишният син на един от най-известните гръцки лекари Теодорос Янарос, директор на атинската клиника Елпис.

"Синът ми е последният от един безкраен списък. Откакто започна кризата, се самоубиха 10 000 души. Все едно че цял един град е бил заличен от картата на Гърция", казва Янарос. Той разказва, че заради кризата болниците страдат от недостиг на спринцовки, бистури, дори ръкавици за хирурзите и обикновено си разменят помежду си каквото имат в повече и разчитат на помощи от Австрия, Германия или Швейцария.

Междувременно днес при закрити врата и без никакви съобщения в Брюксел се водеха спешно свиканите нови преговори между ЕК и гръцка министерска делегация с цел да бъде предотвратен дефолт на Гърция. Разговорите започнаха в събота в атмосфера на голямо напрежение и при предупреждения от страна на ЕС, че Гърция може да банкрутира и да излезе от еврозоната. Гърция трябваше да представи нови предложения за реформи на фона на изтичащото време за постигане на споразумение с кредиторите. Гръцките медии пишат, че министрите са донесли в Брюксел "може би последните контрапредложения", за да се намери решение на Атина да бъдат изплатени 7,2 милиарда евро за изплащане на вноската й по дълга до 30 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай