101 годишна е първата ваксинирана в Германия

Германия и Унгария започнаха да прилагат първите си ваксини срещу коронавирус

101 годишна е първата ваксинирана в Германия | StandartNews.com

Първият човек в Германия, имунизиран с ваксината Pfizer-BioNTech, е 101-годишната Едит Куаизала от старчески дом, съобщи агенция dpa.

Германия и Унгария започнаха да прилагат първите си ваксини срещу коронавирус в събота само часове след получаването на първите си пратки, разстройвайки плановете на Европейския съюз за координирано разпространение в неделя в 27-те държави.

„Всеки ден, който чакаме, е един загубен ден“, казва Тобиас Крюгер, директор на старчески дом, където имунизацията започна в събота в Халберщад, в североизточната част на Германия.

Едит Крюгер казва, че 40 от 59 жители на дома искат имунизацията, заедно с 10 от около 40 работници. Тя беше сред имунизираните, но добави: „Разбирам и притесненията“.

В Унгария здравните работници бяха ваксинирани в Централната болница в Будапеща, а властите в Словакия също планират да започнат да прилагат първите си дози в събота вечер.

Първите пратки с ваксината пристигнаха в болниците в ЕС в студени контейнери късно в петък, след като бяха изпратени от производствен център в Белгия преди Коледа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пусна видео в чест на въвеждането на ваксината, наричайки го „трогателен момент на единство“.

„Днес започваме да обръщаме страницата в трудна година. Ваксината COVID-19 е доставена във всички страни от ЕС. Ваксинацията ще започне утре в целия ЕС “, каза тя.

27-те държави в ЕС са регистрирали най-малко 16 милиона коронавирусни инфекции и повече от 336 000 смъртни случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай