100 пожара пържат Австралия

100 пожара пържат Австралия | StandartNews.com

Сидни. Силни горски пожари обхванаха голяма част от Австралия, където бе обявено бедствено положение. Гъст дим вчера покриваше най-големия град Сидни, има загинал, а хиляди са евакуирани, съобщи Ройтерс.

Най-много огнища на пожари са отчетени в източния щат Нов Южен Уелс - 94, от които над 30 извън контрол. Според предварителни данни пламъците са унищожили 84 хиляди хектара гори. Причина за пожарите са необичайно високите за това време на годината температури и силният вятър. В четвъртък гъстият дим обкръжил Сидни и прочутата опера и моста "Харбър". В околностите на града били изпепелени над 100 къщи. Хиляди хора изкарали нощта в евакуационни центрове.
Край езеро Манмор в Нов Южен Уелс, на около 110 км от Сидни, загинал 63-годишен мъж. Той се опитал да защити дома си от огъня, но получил сърдечен удар. В някои населени места в района пожарът унищожил цели улици. Затворени са училищата и всички офиси.

"Това са едни от най-сериозните пожари в околностите на Сидни в историята", заяви премиерът на страната Бари O'Фаръл. Министърът на извънредните ситуации на Нов Южен Уелс - Майк Галахър, смята, че жителите са имали късмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай