100-годишна жена, оцеляла в Холокоста, попиля антиваксърите

Носенето на жълта звезда от протестиращите срещу COVID мерките е подигравка, смята тя

100-годишна жена, оцеляла в Холокоста, попиля антиваксърите | StandartNews.com

100-годишната Маргот Фридлендер, преживяла Холокоста, призова младото поколение да помни винаги извършения от нацистите геноцид. Тя порица нежелаещите да се ваксинират участници в протести срещу COVID мерките, които си слагат жълти звезди, каквито евреите са били принуждавани да носят по време на Третия райх.

„Днес виждам как със спомена за това, което се случи, се злоупотребява по политически причини и понякога се осмива и потъпква“, заяви Фридлендер пред евродепутати в Брюксел, на церемония по повод 77-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц в Полша.

„На 100 години не можех да повярвам, докато гледах как символите на нашето изключване от страна на нацистите, така нареченият „юденстерн“, се използват безсрамно на улиците от новите врагове на демокрацията, за да се представят – докато живеят в демокрация – като жертви“, заяви Фридлендер.

Тя визираше някои участници в антиваксинационни протести, които си сложиха жълти звезди, напомнящи за тези, които нацистите са принуждавали евреите да носят, за да бъдат разпознавани. Доклад, публикуван днес от израелското правителство, се казва, че тези протестиращи подхранват глобалния антисемитизъм, съобщи BG VOICE.

Бащата и майката на Фридлендер са били убити в Аушвиц. Самата тя оцелява в концентрационния лагер Терезиенщат, намирал се на територията на днешна Чехия, като става единствената преживяла Холокоста от семейството си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай